Biologiska principer
Introduktion
Djur som slaktas eller avlivas utsätts för olika risker från djurvälfärdssynpunkt.
Några exempel är högt tempo, buller, möte med okända artfränder och människor, ovarsam hantering och felaktig uppstallning, liksom ofullständig bedövning och utdragen avlivning. För att minimera riskerna är det viktigt att förstå de biologiska principer som ligger till grund för djurens fysiologiska behov och beteende.
Målsättningen med modulen är att du ska se situationen vid slakt och avlivning ur djurets perspektiv och förstå hur du har en direkt påverkan på detta i din yrkesroll. På så sätt kan du minska stressen och undvika att djuren utsätts för smärta och onödigt lidande.
Modulen avslutas med att ta upp några viktiga etiska aspekter som är värdefulla att känna till när man arbetar med slakt och avlivning av djur. Innehållet i modulen ligger till grund för en djurvänlig hantering i samband med slakt.
Lärandemål och rekommenderad tid för lärande
Målet med modulen är att du som kursdeltagare efter genomgång ska kunna:
- redogöra för biologiska principer som har betydelse vid slakt och annan avlivning.
- beskriva djurens sinnen, det vill säga syn, hörsel, lukt och känsel.
- beskriva grundläggande fysiologiska behov hos djuren, såsom hunger, törst, vila och temperaturreglering.
- redogöra för naturliga beteenden hos djuren och hur de kan påverka djurens situation på slakteriet och vid avlivning.
- redogöra för hur djuren kommunicerar med varandra och betydelsen av inbördes ordning mellan djuren.
- redogöra för hur djurslag, ras, kön, ålder, genetiska förutsättningar samt djurgruppers sammansättning och hantering
vid uppfödning kan påverka djurens upplevelse vid slakt och avlivning. - förklara begreppet smärta.
- förklara begreppet rädsla.
- redogöra för hur obedövad slakt påverkar djurets välbefinnande.
- förklara begreppet stress och hur det påverkar djurens välfärd.
- bedöma när djur utsätts för onödigt lidande och hur det kan undvikas.
- beskriva vad begreppet djurvälfärd omfattar och hur du kan påverka djurvälfärden i din yrkesroll.
- översiktligt redogöra för några viktiga etiska ställningstaganden vid slakt och avlivning.
Tidsåtgång:
Det tar ca 3 timmar att studera innehållet i modulen.
Sinnen
Syn, hörsel, lukt och känsel
Beteende
Djurens olika beteenden
Fysiologiska behov
Hunger, törst, vila och
temperaturreglering
Djurets förutsättningar
Djurens olika bakgrund och
förutsättningar
Vikten av hänsyn
Hänsyn till djurens olika beteende i samband med slakt och avlivning
Avslutning
Avslutning och självtest