Välj en sida

Avslutning och självtest

_________________________________________

Avslutning

Oavsett vilka metoder som används vid ditt slakteri är det viktigt att hanteringen sker på ett sätt och i ett tempo som tar hänsyn till djurens biologiska principer för att säkerställa god djurvälfärd, minimera risken för kvalitetsproblem och därmed upprätthålla god ekonomi.

Köttkonsumenter ställer som oftast högre krav på bra djurvälfärd och köttkvalitet och köttkvalitetsproblem som t.ex. blödningar, kött som avger mycket vätska eller kött med dålig hållbarhet kan innebära att konsumenterna nästa gång de handlar i butiken väljer en annan leverantör.

Förekomsten av skador och övriga konsekvenser kan oftast minskas med enkla modifieringar, som rätt hastighet vid drivning och tekniska förbättringar.

Du har också fått veta hur du som enskild anställd kan hindra att det uppstår problem i samband med hantering före slakt.

Viktiga budskap

  • Dålig hantering av djur i samband med slakt och annan avlivning kan ha stora ekonomiska konsekvenser
  • Om inredning skadar djur före slakt är det oftast lönsamt att bygga bort problemen
  • Vid nybyggnation betalar det sig att få hjälp av experter på ritningsstadiet och att ställa krav på underleverantörer
  • Hantering av djur i intakta grupper kan ha betydelse för kvalitet och ekonomi
  • Kvalitetsfel som PSE och DFD har betydelse för vattenbindningsförmågan och synintrycket
  • DFD har negativ betydelse för hållbarheten av kött
  • Blödningar påverkar konsumentens synintryck negativt
  • Kvalitetsfel innebär större svinn och mer hantering och är därför kostsamt
  • Bra produktkvalitet är ingen garanti för att djurvälfärden varit god under hanteringen före slakt
  • Veterinär folkhälsa är av betydelse för livsmedelssäkerhet.

Självtest

pH i en muskel är ett mått på hur mycket mjölksyra, som har bildats. Sant eller falskt?

Vad är pH?

pH i en muskel är ett mått på hur mycket mjölksyra, som har bildats. Sant eller falskt?

PSE är ett kvalitetsfel som uppstår när grisar är utmattade.....

Vad är PSE?

PSE är ett kvalitetsfel som uppstår när grisar är utmattade efter en lång transport och/eller efter sammanblandning av okända djur på slakteri. Sant eller falskt?

Kött med DFD har extra bra hållbarhet i vakuumförpackning! Sant eller falskt?

Vad är sambandet mellan pH och hållbarhet?

Kött med DFD har extra bra hållbarhet i vakuumförpackning! Sant eller falskt?

Vatten är köttets största beståndsdel! Sant eller falskt?

Vilken är den största beståndsdelen i kött?

Vatten är köttets största beståndsdel! Sant eller falskt?

Litteratur

Animal Welfare & Meat Production. Gregory, N.G. (Ed.) ISBN 13.978 1 84593 215 2. 2.nd <7br>edition. CABI publishing. New York, USA.

European Commission Special Eurobarometer 270. Attitudes of EU citizens towards Animal Welfarehttp://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_270_en.pdf 

Jordbruksverket, 2011. Jordbruksprodukters kvalitet och dess effekter på konkurrenskraften.http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra11_28.pdf  

Meat Science: An introductory text. 2000. Warriss, P.D. (Ed.). ISBN 0-85199-424-5. CABI publishing. New York, USA.

Stora köttboken – Faktabok om kött.  1983. Svensk kötthandel (redaktör/utgivare). ISBN 91-86482-00-9 (inb.) 1. uppl. Stockholm : Sv. kötthandel, 1983 Svenska 255, [1] s.

Støier, S., Aaslyng, M. D., Olsen, E. V. & Henckel, P. 2001. The effect of stress during lairage and stunning on muscle metabolism and drip loss in Danish pork.
Meat Science 59, 127-131.