Välj en sida

Temperaturreglering

Hos produktionsdjuren är förmågan att reglera kroppstemperaturen nödvändig för att kroppen funktioner ska vara i balans och fungera så bra som möjligt. Djuren reglerar sin kroppstemperatur mellan 37 och 40°C, fjäderfä upp till 42°C, det är då kroppen fungerar bäst. Då upplever djuret det man kallar termisk komfort, det vill säga en balans med omgivande klimat.

Sinnesceller i huden och inne i kroppen skickar information till hjärnan om yttre temperaturförändringar. Hjärnan reglerar kroppstemperaturen, det vill säga ser till att kroppen lagrar eller avger värme, för att den ska hålla sig inom det optimala temperaturintervallet.

Djur omsätter energi från fodret till kroppsvärme.
Fotograf: Carolina Larsen.

Värme lagras i kroppen via energiomvandling från foder och från värmekällor som sol och lampor. Kroppstemperaturen ökar också vid fysisk ansträngning.

Tjock päls eller välisolerad fjäderdräkt hjälper till att hålla värmen. Är detta otillräckligt så ökar muskeldarrningar värmen i kroppen (jämför med när vi huttrar).

VIDEO

Filmen visar djur I en djurtransport i Australien. Kroppen avger värme mot den omgivande luften och mot marken ifall djuret ligger ner.

Djuren avger också värme genom att svettas, flämta eller kyla av sig. Fotograf: Sophie Atkinsson, SLU.

Djuren avger värme genom att den strålar ut från kroppen till den omgivande luften eller leds bort till exempel via marken om djuret ligger ner. De gör också av med värme genom att svettas, flämta (andas ytligt) eller kyla av sig.

Förutom temperaturen i luften så påverkas djurets termiska komfort av luftfuktighet och luftrörelse (vind/drag). Generellt är det vid höga lufttemperaturer enklare att upprätthålla termisk komfort om, inom vissa gränser, luftfuktigheten är lägre och lufthastigheten högre och vice versa.

Produktionsdjur ska hållas så att de kan åtnjuta termisk komfort. Specifika bestämmelser för vistelse i stallklimat respektive utevistelse gäller enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:18) om nötkreaturhållning inom lantbruket med mera,
saknr L104.

4 kap. 4 § L104

I stall ska djuren ha ett klimat som är anpassat till djurslaget och djurhållningsformen (termisk komfort).

4 kap. 5 § L104

I värmeisolerade stallar får den relativa luftfuktigheten under vintern inte annat än undantagsvis överstiga 80 procent, såvida inte stalltemperaturen understiger 10°C. I sådana fall får den numeriska summan av stalltemperaturen och relativa fuktigheten inte överstiga 90.

Ytterligare bestämmelser finns också för andra djurslag i:
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:17) om hästhållning, saknr L101.
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:20) om grishållning inom lantbruket m.m., saknr L106.
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:21) om fårhållning inom lantbruket m.m., saknr L107.
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:22) om gethållning inom lantbruket m.m., saknr L109.
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:23) om fjäderfähållning inom lantbruket m.m., saknr L111.

Hov och klövdjur

Grisar saknar i stort sett svettkörtlar och svalkar sig i vatten eller gyttja när omgivningens temperatur överstiger 17-18°C. På slakteri kan grisar kylas av med hjälp av sprinklersystem.
Fotograf: Anne Algers, SLU.

Olika djurslag har olika förutsättningar att reglera sin kroppstemperatur. Nötkreatur, får, getter och hästar kan avge värme genom att svettas och flämta. De måste kunna ersätta sin vätskeförlust med ökat vattenintag.

Grisar har mycket svårt att reglera sin värmeavgivning eftersom de i stort sett saknar svettkörtlar och inte har tillräckligt stor kapacitet att flämta. Grisar måste därför ha tillgång till svalka.

Under naturliga förhållanden sänker grisar sin kroppstemperatur genom att vältra sig i vatten eller gyttja. I brist på detta kan de avge värme genom att lägga sig på en kall yta. På slakteri kan grisar svalkas av med hjälp av sprinklersystem.

När kroppens värmeavgivning inte är tillräcklig så drabbas djuret av överhettning. Det är ett allvarligt tillstånd som kan få ett hastigt förlopp. Överhettade djur får ökad andningsfrekvens och puls. Om överhettningen fortsätter blir de oroliga och drabbas av illamående, huvudvärk, medvetslöshet, kramper, cirkulationskollaps och dör.

Våra lantbruksdjur klarar i regel kyla bättre än hetta, framförallt om miljön är torr och dragfri. Ombonade och varma liggplatser hjälper djuren att hålla värmen, liksom grupphållning där djuren kan vistas tätt ihop.

När kroppen inte lyckas kompensera för värmeförlusterna så drabbas djuret av nedkylning. Magra, sjuka och unga djur är mer sårbara för kyla. Djuret kan få frossa, kroppsdelar förfryses, andningsfrekvens, puls och ämnesomsättning minskar, djuret blir allt svagare, medvetslöshet inträder och hjärtat slutar så småningom att slå.

Tänk på att djuren kan ha varit utsatta för såväl höga som låga temperaturer i samband med transporten till slakteriet. Detta, i kombination med hunger, törst, utmattning och stress, gör djuren sårbara för slakteriets klimat.

På slakteri ska de ha möjlighet att reglera kroppstemperaturen och uppleva termisk komfort enligt djurskyddsföreskrifterna vid slakt, Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22.

6 kap. 3 § L22
Om djuren har varit utsatta för höga temperaturer i fuktigt väder ska de vid behov avkylas på lämpligt sätt.

Artikel 3 förordning (EG) nr 1099/2009
1. Djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas vid tidpunkten för avlivning och därmed sammanhängande verksamhet.
2. Vid tillämpning av punkt 1 ska företagarna särskilt vidta nödvändiga åtgärder för att se till att djuren a) garanteras fysiskt välbefinnande och skydd, särskilt genom att hållas rena, ges tillfredsställande temperaturförhållanden och skyddas från att falla eller halka, …

Temperaturreglering hos lantbruksdjur.

Sant eller falskt? Alla lantbruksdjur kan reglera sin värmeavgivning med lätthet.

Du läser mer om djurs temperaturreglering på slakteriet i avsnittet om Hantering.

Kom ihåg!

  • Djur har olika förutsättningar att reglera kroppstemperaturen.
  • Djur som förhindras att reglera sin kroppstemperatur kan drabbas av stress, lidande och dö.
  • Grisar är mycket känsliga för överhettning och ska ges möjlighet till svalka vid höga temperaturer.

Fjäderfä

Eftersom fjäderfä avger mycket värme via utandningsluften så ska de ha god ventilation. Bilden visar alltför tätt uppstallade lådor med värphöns, där det inte finns utrymme mellan raderna för luften att passera.
Fotograf: Lotta Berg, SLU.

Fjäderfä reglerar kroppstemperaturen främst genom att avge vattenånga via respirationsorganen. En viss värmeavgivning sker också via huden. Ankor använder vatten för att svalka sig.

Snabbväxande slaktkycklingar och kalkoner har en mycket hög ämnesomsättning, vilket innebär att de producerar mycket värme som måste transporteras bort med hjälp av väl fungerande ventilation. Även andra fjäderfä är känsliga för överhettning, men risken för överhettning är störst hos snabbväxande fåglar som hålls i transportbehållare fram till slakt. Det är alltså av största vikt att slakteriets ankomststall och förvaringsutrymmen har en anpassad temperatur och en väl fungerande ventilation!

När kroppens värmeavgivning inte är tillräcklig så drabbas fågeln av överhettning. Det är ett allvarligt tillstånd som kan få ett hastigt förlopp. Överhettade djur får ökad andningsfrekvens och puls. Om överhettningen fortsätter blir de oroliga och drabbas av illamående, huvudvärk, medvetslöshet, kramper, cirkulationskollaps och dör.

Fjäderfä klarar i regel kyla bättre än hetta, framförallt om miljön är torr och dragfri. Ombonade och varma liggplatser hjälper djuren att hålla värmen, liksom grupphållning där djuren kan vistas tätt ihop. Fåglar som hålls i transportbehållare erbjuds inte varmt underlag. Dessa fåglar är extra utsatta för kalldrag och fukt, vilket ska undvikas. Lösgående fjäderfä som stallas upp ska erbjudas isolerande ströbädd.

Magra, sjuka och unga djur är mer sårbara för kyla. Fjäderfä som förlorat fjäderdräkten (främst värphöns) är extra känsliga för nedkylning. När kroppen inte lyckas kompensera för värmeförlusterna så drabbas fågeln av nedkylning. Ett drabbat djurs andningsfrekvens, puls och ämnesomsättning minskar, djuret blir allt svagare, medvetslöshet inträder och hjärtat slutar så småningom att slå. Fågeln kan förfrysa kroppsdelar, t.ex. kam och slör.

Tänk på att djuren kan ha varit utsatta för såväl höga som låga temperaturer i samband med transporten till slakteriet. Detta, i kombination med hunger, törst, utmattning och stress, gör djuren sårbara för slakteriets klimat.

Fjäderfä ska ha möjlighet att reglera kroppstemperaturen och uppleva termisk komfort enligt djurskyddsföreskrifterna vid slakt, Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22.

6 kap. 3 § L22
Om djuren har varit utsatta för höga temperaturer i fuktigt väder ska de vid behov avkylas på lämpligt sätt.

Artikel 3 förordning (EG) nr 1099/2009
1. Djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas vid tidpunkten för avlivning och därmed sammanhängande verksamhet.
2. Vid tillämpning av punkt 1 ska företagarna särskilt vidta nödvändiga åtgärder för att se till att djuren a) garanteras fysiskt välbefinnande och skydd, särskilt genom att hållas rena, ges tillfredsställande temperaturförhållanden och skyddas från att falla eller halka, …

Temperaturreglering hos slaktkycklingar.

Slaktkycklingar är känsliga för värme men inte för kyla.

Du läser mer om fjäderfäs temperaturreglering på slakteriet i avsnittet om Hantering.

Kom ihåg!

  • En fågel som förhindras att reglera sin kroppstemperatur kan drabbas av stress, lidande och dö.
  • Framförallt slaktkycklingar är mycket känsliga för överhettning och ska hållas i utrymmen med
    god ventilation.

Hägnat vilt

Dov- och kronhjort

Det finns mycket lite information om temperaturreglering hos hjortdjur. Kronhjorten rullar sig i så kallade sölgropar året om. Man tror att dessa bad kan ha en avkylande funktion under varma dagar.

Man vet mycket lite om temperaturreglering hos hjortdjur.
Fotograf: Anders Jarnemo.

Mufflonfår

Se avsnitt om får i Modulen ”Hov- och klövdjur.”

Vildsvin

Se avsnitt om tamgris i Modulen ”Hov- och klövdjur.”

Strutsfåglar

Strutsen har sitt ursprung i Afrikas halvöknar och savanner, vilka kännetecknas av mycket höga dagstemperaturer och låga nattemperaturer. Strutsen saknar, liksom andra fåglar, svettkörtlar, och är därför värmekänsliga.

Dock har de utvecklat vissa anpassningar för att klara hög värme i öknen och dylikt. Strutsarnas fjäderdräkt skyddar mot solens skadliga strålar under dagen och under natten verkar den isolerande och hindrar kroppen från att kylas ned.

De har även utvecklat vissa beteenden som verkar termoreglerande. När det är väldigt varmt förlorar de värme genom att andas kraftigt (flåsa). Genom att fluffa upp fjädrarna exponeras skinnet på bröstkorg och ben vilket i sin tur leder till att fåglarna svalkas.

Emuer flåsar för att hålla kroppstemperaturen nere när det är varmt i omgivande luft. Till skillnad från många andra arter orsakar inte koldioxidhalten i blodet, som är ett resultat av flåsandet, alkalos hos emuer.

Då strutsfåglar, till skillnad från andra fågelarter, saknar talgkörtlar kan de inte olja in fjäderdräkten och på så vis skapa ett naturligt skydd från väta. Detta gör dem känsliga för väta och om de utsätts för fukt och regn i större mängd måste de erbjudas varma och väl ventilerade utrymmen för att torka fjädrarna.

Pälsdjur

Mink

Minken har en tjock päls som möjliggör god värmeisolering. En hög ämnesomsättning gör också att minken klarar kyla bra. En välisolerad lya med tillräckligt med strömaterial samt ett välbalanserat foder gör att minken klarar mycket låga temperaturer. Däremot är minken känslig för höga temperaturer.

Vid varm väderlek under sommaren kan strömaterialet i lyan behöva minskas eller helt avlägsnas för att en god temperaturreglering skall vara möjlig. Skugghusen bör vara placerade och konstruerade så att de inte är allt för vindskyddade och har en takbeläggning som ger svalka, eftersom en allt för vindskyddad miljö kan göra att miljön blir för varm sommartid.

I södra Europa finns sprinklersystem för att kyla ner skugghusen sommartid, liknande åtgärder kan vara aktuella vid händelse av extrem värmebölja i Sverige. Saknas sprinklersystem kan taken spolas med kallvatten.

På den planerade avlivningen sker av ungminkar i november-december och av avelshanar i mars bör minkar normalt inte utsättas för hög värme runt avlivningen. Minkens möjlighet till termisk komfort finns reglerat i djurskyddsföreskrifterna. Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:16) om uppfödning och hållande av pälsdjur, senast omtryckt genom 2020:23, saknr L103:

1 kap. 35 § L103
Djuren ska hållas i ett klimat som är anpassat till djurslaget och djurhållningsformen och medger termisk komfort.

Minkar som vilar i lyan. Bilden är tagen sommartid, på vintern isoleras lyan med ytterligare strömaterial. Fotograf: SLU.

Temperaturreglering hos minkar.

Hanteringen vid avlivning innebär att minkarna får svårt att reglera sin kroppstemperatur.

Kom ihåg!

  • Djur som förhindras att reglera sin kroppstemperatur kan drabbas av stress, lidande och slutligen död.

Chinchilla

Chinchillan har en tjock päls som möjliggör god värmeisolering under förutsättning att pälsen kan hållas ren. Chinchillor behöver sandbada regelbundet för att hålla pälsen tät och ren. Utsätts chinchillan inte för drag så är kyla sällan ett problem, dock är nyfödda ungar känsliga för kyla. Däremot är chinchillor känslig för värme.

Vid varm väderlek under sommaren kan åtgärder behöva vidtas för att en god temperaturreglering skall vara möjlig. Då chinchillan vistas i sin hemmiljö i uppvärmda och ventilerade hallar fram till avlivning innebär inte detta någon förändring för chinchillans möjlighet att reglera temperaturen. Chinchillans möjlighet till termisk komfort finns reglerat i djurskyddsföreskrifterna. Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:16) om uppfödning och hållande av pälsdjur, senast omtryckt genom 2020:23, saknr L103:

1 kap. 35 § L103
Djuren ska hållas i ett klimat som är anpassat till djurslaget och djurhållningsformen och medger termisk komfort.

Chinchillan har tjock päls vilket gör den lämpad för kyligare klimat men gör den känslig för värme.
Fotograf: SLU.

Temperaturreglering hos chinchillor.

Hanteringen vid avlivning innebär att chinchillorna får svårt att reglera sin kroppstemperatur.

Kom ihåg!
  • Djur som förhindras att reglera sin kroppstemperatur kan drabbas av stress, lidande och slutligen död.

Kanin

Kaniner är köldtåliga och klarar temperaturer under fryspunkten mycket bra. Dock är de känsliga för värme. De saknar svettkörtlar förutom på läpparna och har dessutom dålig förmåga att ventilera via munnen som till exempel hunden. De rikligt blodförsedda öronen fungerar som ventilatorer vid hög yttertemperatur. Kaniner ökar inte sitt vätskeintag vid höga temperaturer utan detta verkar istället hindra kaninen från att dricka.

I det vilda söker kaninerna skugga och svalka under buskar eller i underjordiska tunnlar vid hög yttertemperatur och starkt solljus. Kaniner i fångenskap kan sakna dessa möjligheter och värme över 28°C kan bli en direkt hälsorisk och kan leda till dödsfall, sämre tillväxt och reproduktionsframgång. Hög yttertemperatur vid transport kan vara ett direkt dödshot mot kaninen. Dessutom är kaninen känslig för drag som lätt resulterar i infektioner, vilket är viktigt att veta vid bland annat transport.

De kärlrika öronen fungerar som ventilationer vid hög yttertemperatur.
Fotograf: Helena Forslund.

Kom ihåg!

  • För att undvika onödigt lidande är det viktigt att kaniner ej utsätts för höga temperaturer eller drag där de föds upp, när de transporteras till och eventuellt stallas upp på slakteriet, samt vid själva slakten.