Välj en sida

Hunger del 1

Hov och Klövdjur

Om de har möjlighet så äter våra produktionsdjur regelbundet och under en stor del av sin vakna tid. Undantaget mink som är ett rovdjur och därmed äter vid fåtalet tillfällen och istället vilar större delen av dygnet.

Kroppen tar upp och omvandlar socker och fett i fodret till energi. Energi och olika näringsämnen är nödvändiga för att upprätthålla livsuppehållande funktioner (andning, blodcirkulation, hjärnaktivitet och matsmältning), vid kamp, flykt och födosök, för tillväxt och förökning (vilket ger oss kött, mjölk och ägg) och för att kroppen ska kunna bekämpa sjukdomar och läka skador. Energi som inte används lagras i kroppen som fett.

När blodsockret är lågt och magsäcken är tom skickas signaler till hjärnan som ökar begäret efter föda, djuret blir hungrigt. Om djuret inte lyckas få i sig tillräckligt med föda så kvarstår och ökar hungern med en känsla av diffus tomhet och molande värk i magregionen samtidigt som kroppens energireserver börjar tömmas.

Efter en tid övergår hungern till svält varvid djuret kan uppleva smärtsamma skov av magsammandragningar. Djuren magrar av och minskar i produktion, löper större risk att drabbas av sjukdomar, blir slöa och apatiska och kan så småningom dö. Brist på föda, att inte kunna äta fast man behöver, är en stressfylld upplevelse för djuret.

Flera faktorer påverkar hur väl våra produktionsdjur lyckas stilla sin hunger. Framförallt högproducerande djur, såsom mjölkkor och snabbväxande slaktkycklingar och kalkoner, behöver få i sig tillräckligt med energi samtidigt som fodret ska vara anpassat för djurslagets naturliga förutsättningar (t.ex. bra balans mellan kraft- och grovfoder och tillräcklig mängd foder).

Utfodringssystemet måste vara uppbyggt så att alla djur kan få tillräckligt med foder oavsett inbördes ordning, ålder, kön och hälsotillstånd. Hänsyn måste tas till djurens naturliga födosöks- och ätbeteende så att stress, aggressivitet och beteendestörningar vid utfodringen undviks.

Hunger är ett fysiologiskt behov som behöver tillgodoses
även på slakteriet.
Fotograf: Lotta Berg, SLU.

På slakteriet behöver du ta hänsyn till faktorer som påverkar djurens hunger och hur den kan tillfredsställas. Tänk på att djuren redan kan vara hungriga vid ankomsten p.g.a. långa transporter.

Specifika bestämmelser för utfodring på slakteriet gäller enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22.

6 kap. 6 § L22

Om den sammanlagda tiden för transport till och uppstallning på slakteriet överstiger tolv timmar ska djuren utfodras med foder som är lämpligt för djurarten och i tillräcklig mängd. Idisslare ska förses med stråfoder.

Du läser mer om djurens utfodring på slakteriet i avsnittet om Hantering.

Kom ihåg!

  • Hunger kan leda till obehag, värk, stress och på sikt till svält, sjukdom och död.
  • Uppstallade djur behöver foder som är anpassat till djurslaget och i sådan mängd att djurens energi- och näringsbehov tillgodoses.

Fjäderfä

Enligt lagstiftningen får slaktkycklingar vara utan foder i högst 12 timmar. Det är viktigt att uppstallningstiden på slakteriet inte är lång eftersom det knappast går att utfodra fjäderfä i transportbehållarna. I de fall fjäderfä inte hålls i transportbehållare kan de utfodras i sina utrymmen vid behov.

Tänk på att fåglarna redan kan vara hungriga vid ankomsten p.g.a. långa transporter. Specifika bestämmelser för utfodring på slakteriet gäller enligt djurskyddsföreskrifterna vid slakt, Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22.

Bilaga III förordning (EG) nr 1099/2009

1.2 Djuren ska lastas av så snabbt som möjligt efter ankomsten och därefter slaktas utan onödigt dröjsmål.
Djur som inte har slaktats tolv timmar efter ankomsten ska utfodras och därefter ges lagom mängd foder med lämpliga mellanrum.

6 kap. 6 § L22

Om den sammanlagda tiden för transport till och uppstallning på slakteriet överstiger tolv timmar ska djuren utfodras med foder som är lämpligt för djurarten och i tillräcklig mängd. … .

Du läser mer om utfodring av fjäderfä på slakteriet i avsnittet om Hantering.

Kom ihåg!

  • Hunger kan leda till obehag, värk, stress och på sikt till svält, sjukdom och död.
  • Väntetiden på slakteriet ska inte vara lång eftersom utfodring i transportbehållare inte är praktiskt genomförbar.
  • Om utfodring sker så ska du använda foder som är anpassat till djurslaget och i sådan mängd att djurens energi- och näringsbehov tillgodoses.