Välj en sida

Uppstallning - del 1

__________________________________

Uppstallning

Fotograf: Lotta Berg, SLU.

Många slakterier strävar efter att under loppet av dagen ha en jämn, kontinuerlig tillförsel av djur, anpassad till arbetsstyrkan för bearbetning av slaktkroppar. Det kräver ofta möjlighet till uppstallning, så att djur kan slaktas i lämplig takt, som inkluderar pauser för personalen. För att kunna påbörja slakt tidig morgon övernattar en stor andel djur på många anläggningar, ofta handlar det om ungefär hälften av alla djur som slaktas. Ett alternativ till detta, som ofta diskuteras, är att transportera in djur under natten, vilket skulle kräva ett annat arbetsupplägg för både uppfödare, transportörer och slakterier.

Forskning har gjorts för att reda ut för- och nackdelar kring uppstallning och övernattning på slakteri. En del forskare menar att omkring två timmar kan vara fördelaktigt, men då främst av köttkvalitetsskäl och under förutsättning att djuren inte kunnat vila under transporten och att uppstallningsförhållandena är mycket goda. Andra anser att uppstallning förlänger den generellt påfrestande situationen djuren befinner sig, vilket utgör en betydande stressfaktor som borde begränsas kraftigt.

För att djuren inte ska påverkas negativt av uppstallningen, är man överens om att omständigheterna måste vara så goda att djuren faktiskt får vila och återhämtning. Det råder heller inget tvivel om att längre uppstallning är ofördelaktigt ur djurvälfärdssynpunkt. Övernattning är därmed aldrig motiverat för djurens skull.

Man kan även i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L 22, utläsa att övernattning är något som bör undvikas, se nedan.

6 kap. 7 § L22
Djur får stallas upp på slakteri högst en natt. Djur som stallas upp över natten ska slaktas utan dröjsmål följande dag…”

Allmänna råd till 6 kap. 7 §
Om det inte går att undvika att stalla upp djur över natten, bör de djur som hålls över natten vara de djur som kom sist in till slakteriet den dagen.

Uppstallningen kan vara positiv om den innebär återhämtning för djur som behöver det och som ökar djurets förutsättningar att klara av de sista stegen i processen (d.v.s. framdrivning och situationen vid bedövning). För att få sådan effekt måste djurets behov tillgodoses, t.ex. genom att vila bekvämt och dricka. Uppstallning som innebär bråk, trängsel, isolering, överhettning,buller, hunger, törst etc. medför inget positivt för djuren.

Köttkvaliteten påverkas av djurens stressnivå både innan och under slakten, av kroppstemperaturen vid slakt samt naturligtvis av faktorer som kan orsaka fysiska skador. Uppstallning kan vara positivt för köttkvaliteten men, återigen, endast om den faktiskt möjliggör vila, istället för att öka risken för stress och skador. Närmare beskrivning av faktorer som påverkar köttkvaliteten tas upp under Konsekvenser för produktkvalitet.

Kom ihåg!

  • Övernattning är ett praktiskt förfarande på svenska slakterier som möjliggör slakt från tidig morgon. Övernattning kan inte motiveras genom påståendet att det är positivt för djuren.
  • Längre tids uppstallning på slakteri har konstaterats vara negativ för djurvälfärden.
  • Fördelarna med kortare uppstallning är omtvistade, men det kan konstateras att sådan uppstallning endast kan vara positivt för djurvälfärden om den innebär återhämtning som underlättar nästföljande moment (drivning och bedövning).
  • Uppstallning kan däremot vara positivt för köttkvaliteten förutsatt att djur får återhämtning t.ex. genom att dricka, sänka stressnivån och återfå normal kroppstemperatur.

Uppstallningen ger ingen gynnsam återhämtning om djuren t.ex. har otillräckligt med utrymme, eller
om de har smärta till följd av sjukdom/skada, om de slåss eller rider på varandra.

 Fotografer: Lotta Berg, SLU (nöt),

Fotograf : Anne Algers, SLU (gris).

Viktiga förutsättningar för uppstallning och övernattning

Vilka är då förutsättningarna för acceptabel djurvälfärd under uppstallning? Du kan hitta kort presentation av hur uppstallning av de olika djurslagen kan se ut under respektive djurslag.

I avsnittet nedan tas olika faktorer upp (numrerade 1-12) som har betydelse för djurs välfärd vid uppstallning. Sist i avsnittet finns en sammanställd lista av faktorerna. Varje numrerad rubrik inleds med utdrag ur Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L 22.

1. Hantering – 3 kap. 2 § L22
Djur som har skadats under transporten eller vid ankomsten till slakteriet ska avlivas omedelbart efter ankomsten till slakteriet.
Detsamma gäller djur som uppvisar sjukdomstecken samt svaga eller icke avvanda djur.

Under förutsättning att djuret stallas upp i ett för ändamålet avsett särskilt utrymme och att den officiella veterinären vid slakteriet gör bedömningen att uppstallningen inte medför lidande för djuret får kravet på omedelbar avlivning frångås i högst två timmar. Sådan uppstallning ska journalföras.

3 kap. 3 § L22
Vid uppstallning ska djuren hanteras lugnt.

Liksom vid all drivning ska djuren hanteras med lugnt och säkert handlag. Djur som stressas och skadas under hanteringen har svårare att varva ned och vila vid uppstallning. Som tagits upp tidigare är det även mycket viktigt att tänka på hur grindar ska manövreras för att inte skada djuren.

2. Skaderisker (relaterade till stallets konstruktion) – 4 kap. 3 §
”…Stallutrymmen, fållor och hägn ska vara utformade på ett sådant sätt att djuren inte riskerar att skadas och att djurens hälsotillstånd lätt kan kontrolleras.

I djurens utrymmen ska det inte finnas t.ex. utstickande detaljer eller springor där djur kan fastna. Väggar ska vara höga nog att hindra djur från rymningsförsök och det ska inte finnas risk att djur slår i kanter, bommar etc. ovanför huvudet.

Blandning eller omgruppering av obekanta djur leder ofta till slagsmål, liksom grupphållning av djur av olika kön och åldrar (slaktgrisar hålls dock normalt i könsblandade grupper både under uppfödning och på slakteri).

3. Djurgruppering – Allmänna råd till 3 kap. 3 § L22

  • Etablerade djurgrupper bör hållas samman och inte blandas under uppstallning.
  • Omflyttning av djur inför övernattning bör undvikas.

6 kap. 1 § L22

  • Djur som kan förväntas vara aggressiva mot varandra ska hållas åtskilda.
  • Om djur hålls lösgående ska hornbärande och hornlösa djur hållas åtskilda, om de inte tidigare hållits i samma grupp…”

Allmänna råd till 6 kap. 1 § L22

  • Djur av olika art, kön och ålderskategori samt djur som kommer från olika besättningar bör hållas åtskilda.
  • Slaktgrisar… av olika kön i etablerade grupper kan dock hållas tillsammans.

Vänster bild: Slagsmål mellan uppstallade grisar. Fotograf: Lotta Berg, SLU.

Höger bild: Gris med bitskador.
Fotograf: Laurits Lydehöj Hansen.
Bilderna är tagna i utlandet.

Fullvuxna handjur av alla arter ska hållas individuellt, medan etablerade grupper, så långt det är möjligt, ska hållas samman (t.ex. ungtjurar och grisar som fötts upp tillsammans). Hornbärande djur kan göra stor skada på varandra, särskilt om vissa djur i gruppen inte har horn att hävda sig med. Det är därför särskilt viktigt att hornbärande och hornlösa djur endast hålls i etablerade grupper, alternativt att de som bär horn hålls individuellt.

Lagstiftningen säger i övrigt att djur ska stallas upp på ett sätt som minimerar risken för skador genom aggression och upphopp (djur som rider på varandra), vilket i praktiken innebär att man man bör vara särskilt uppmärksam på djurens beteende när de hålls i gruppbox, speciellt i de fall där djur som inte är välbekanta blandas.

Upphopp är inte nödvändigtvis uttryck för sexuellt beteende utan utförs även i andra sammanhang, t.ex. i situationer av kraftmätning och fastställande av rang. Beteendet innebär risk för stress och skador (halkningar/fall samt att upphopp kan ge blödningar och sår på den som utsätts) och kan alltså orsaka köttkvalitetsproblem.

Beteendet är vanligt bland tjurar, men ses även hos kor vid brunst eller etablering av ny ordning i gruppen. Hos grisar är upphoppen ofta en följd av att djur trängs ihop vid drivning och försöker ta sig förbi varandra, vilket även kan ses hos får. Upphopp kan till stor del undvikas genom att inte blanda obekanta djur samt genom att låta grisar förflytta sig lugnt och med tillräcklig plats att röra sig framåt.

Vid uppstallning av nötkreatur i gruppbox bör det finnas så kallade ridskydd, vanligen i form av galler eller några kraftiga metallrör ovanför boxarna, som försvårar för djuren att rida på varandra. På vissa anläggningar finns även ridskydd över delar av drivgångarna.

Att flytta om djur inför natten skulle innebära onödig stress. Därför ska uppstallningen planeras så att omflyttning inte behövs.

4. Klimat – 6 kap. 3 § L22
Om djuren har varit utsatta för höga temperaturer i fuktigt väder ska de vid behov avkylas på lämpligt sätt.

Artikel 3 förordning (EG) nr 1099/2009.

1. Djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas vid tidpunkten för avlivning och därmed sammanhängande verksamhet.

2. Vid tillämpning av punkt 1 ska företagarna särskilt vidta nödvändiga åtgärder för att se till att djuren

a) garanteras fysiskt välbefinnande och skydd, särskilt genom att hållas rena, ges tillfredsställande temperaturförhållanden och skyddas från att falla eller halka, …

Rid skydd över boxar för nötkreatur. Det är bra om rid skydden är justerbara i höjdled, för att kunna anpassas till storleken på de djur som uppstallas samt för att kunna rengöra ordentligt. Fotograf: Lotta Berg, SLU.

Om djuret upplever att det är för varmt eller för kallt innebär det såväl fysisk som psykisk stress, som gör det svårt eller omöjligt att komma till ro.

För att sänka temperaturen skulle djuret t.ex. behöva mer utrymme, högre luftväxling, svalkande underlag eller avkylning av huden. För att höja kroppstemperaturen skulle de t.ex. behöva röra sig och äta mer samt skydda sig mot vind och kallt underlag. Denna reglering av kroppstemperaturen är ofta omöjlig för djuret att utföra under uppstallning, utan hjälp och åtgärder från personalen.

Om det är varmt kan t.ex. grisar behöva avkylas med vatten genom ett sprinklersystem. Trängsel ökar värmeutvecklingen bland djuren – tänk därför på att framför allt grisar behöver mer utrymme när det är varmt. Om det är kallt kan djur i grupp istället hålla värmen genom att ligga tätt intill varandra. Det är viktigt att tänka på att tillräcklig strömängd isolerar bra om det är kallt. Drag vid kall väderlek kan orsaka stort obehag och ska minimeras i stallutrymmet.

5. Vatten och foder – Bilaga III förordning (EG) nr 1099/2009
1.5 Icke avvanda djur, djur som lakterar, hondjur som har fött under transporten eller djur som levererats i behållare ska
ges förtur till slakt före andra typer av djur. Om detta inte är möjligt ska åtgärder vidtas för att lindra djurens lidande,
särskilt genom att

a) djur som lakterar, mjölkas med högst 12 timmars mellanrum.

b) se till att förhållandena är lämpliga för digivning och för det nyfödda djurets välbefinnande om ett hondjur har fött.

c) förse djuren med vatten om de har levererats i behållare.

Artikel 3 förordning (EG) nr 1099/2009
1. Djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas vid tidpunkten för avlivning och därmed sammanhängande verksamhet.

2. Vid tillämpning av punkt 1 ska företagarna särskilt vidta nödvändiga åtgärder för att se till att djuren …

e) inte hålls utan foder eller vatten under längre perioder, …

Bilaga II förordning (EG) nr 1099/2009
2.3 Vattenförsörjningssystemen i boxarna ska utformas, konstrueras och underhållas så att samtliga djur ständigt har fri tillgång till rent vatten utan att de löper risk att skadas eller att deras rörelseförmåga begränsas.

6 kap. 6 § L22
Om den sammanlagda tiden för transport till och uppstallning på slakteriet överstiger tolv timmar ska djuren utfodras med foder som är lämpligt för djurarten och i tillräcklig mängd. Idisslare ska förses med stråfoder.

Det är viktigt för välfärden att djur får möjlighet att dricka efter transporten. Det är viktigt att ha i åtanke att anländande djur kan ha varit utan vatten under lång tid. Faktorer som varm väderlek och t.ex. hög mjölkproduktion ökar dessutom vätskebehovet. Djur behöver dricka för att få kraft och återhämtning och för att reglera kroppstemperaturen. Vid uppstallning ska djur få fri tillgång till vatten.

Viktigt att tänka på här är att djuren måste ha erfarenhet av det system som används, t.ex. nipplar, för att förstå hur dessa ska användas! Man måste alltså vara uppmärksam på djur som försöker dricka men inte verkar lyckas, eller djur som t.ex. trots varm väderlek inte dricker; då vet de troligen inte hur de ska använda drickanordningarna.

Tråg (med tydlig vattenspegel) är därför att föredra i miljöer där man inte vet vad djuren är vana vid (t.ex. för får, som ofta fötts upp i system som saknar automatiska system för vattning).

Vattentilldelningen ska också vara sådan att alla djur kan komma åt vatten; trängsel, konkurrens och för få tråg/nipplar kan innebära att många djur blir utan vatten under lång tid. Även köttkvaliteten kan påverkas negativt om djur inte har möjlighet att dricka.

Kom ihåg!

  • Misstänker du att djuren inte kan använda anordningen för vatten så måste det erbjudas på annat sätt, t.ex. i tråg eller hink.
  • Speciellt får har ofta ingen erfarenhet av att dricka ur kopp/nippel.
  • Alla djur ska komma åt vatten. För få vattenkällor och hög beläggning kan orsaka att vissa djur blir utan under lång tid.