Välj en sida

Sinnen och syn

Djuren får intryck från omvärlden via sina sinnen. Syn, hörsel, lukt och känsel ger viktig information om djurens omgivning och spelar en viktig roll i kommunikationen med andra djur och människor. Inte minst är sinnesintrycken grundläggande för hur våra produktionsdjur upplever situationen på slakteriet eller vid avlivningen.

Syn

Synen ger djuret värdefull, detaljerad information om omvärlden, till exempel hot av olika slag eller var flocken befinner sig.

Även om det föreligger vissa skillnader mellan produktionsdjuren så har ögonen likartad uppbyggnad och funktion. Inkommande ljus från omgivningen når sinnesceller på ögats näthinna som sänder information till hjärnan där bilden tolkas.

De vilda anfäderna till våra produktionsdjur behövde ständigt hålla utkik efter rovdjur, ett beteende som finns kvar hos dagens produktionsdjur. De är, med undantag för mink, bytesdjur och reagerar snabbt på fara, t.ex. hastiga rörelser, genom att fly.

Synen är mycket betydelsefull för att djuret ska hinna upptäcka ett rovdjur i tid, något som avspeglas i ögonens placering. Ögonen sitter på huvudets sidor, vilket ger översikt över ett stort område, i huvudsak mellan 300 och 330° (människans synfält omfattar 180°). Det omfattande panoramaseendet beror på att djuret kan registrera olika vyer med vardera ögat.

Djuren har djupseende och kan bedöma avstånd i ett begränsat område rakt fram där synfälten överlappar varandra. Det finns ett område bakåt, en blindzon, där djuret inte ser något alls när huvudet hålls rakt fram.

Du läser mer om synens betydelse på slakteri och vid avlivningen under Hantering.

Ljus från olika objekt i omgivningen fokuseras av linsen på näthinnan som sänder nervsignaler till hjärnan där bilden tolkas.

Teckning: Anne Larsen, SLU.

Produktionsdjur förutom mink har en bra översikt (gult), har djupseende och kan bedöma avstånd i ett begränsat område framåt (blått) och ser ingenting alls i ett begränsat område bakåt när huvudet hålls rakt fram (grått).

Illustration: Sofia Wiberg, SLU