Välj en sida

Hantering Kanin

Introduktion

I avsnittet om biologiska principer har djurens fysiologiska och karaktäristiska beteenden beskrivits. Det är kunskaper som ligger till grund för detta avsnitt som handlar om hantering av kaniner i samband med slakt. Målsättningen är att slakten ska kunna ske effektivt på ett lugnt och säkert sätt så att djuren slipper onödigt lidande. För att kunna göra detta är det viktigt att man har kunskap om hur djuren bör hanteras och att man tar hänsyn till deras förutsättningar. Det krävs också en bra och säker teknik för att lyfta och förflytta kaninerna.

Ofta slaktas kaniner på den gård där de blivit uppfödda. Detta gör att de slipper transporteras och hanteras av okända människor med följder som minskad stress och ökad djurvälfärd. Dock kan det vara så att djurägarna innehar begränsad kunskap om bedövning och avlivning då antalet djur som slaktas inte är så stort. Själva bedövningen och avlivningen kan därför bli mer säker och effektiv på ett slakteri då slaktaren oftast har mer erfarenhet av just dessa moment.

Lärandemål och uppskattad tidsåtgång för modulen

Målet med avsnittet är att du som kursdeltagare efter genomgång ska:

  • Ha kännedom om hur man kan lugna en stressad kanin.
  • Kunna beskriva korrekt lyft- och bärteknik av kaniner.

Tidsåtgång: Uppskattningsvis tar det ca 15 minuter att studera innehållet i modulen.

Kaniner som har hanterats av människor regelbundet tenderar att vara mindre stressade vid slakt jämfört med kaniner utan regelbunden mänsklig kontakt. Även djurets tidigare erfarenheter spelar roll för hur stressat det blir vid hantering. Positiva erfarenheter kan göra att djuret blir mindre stressat vid fortsatt hantering medan negativa erfarenheter kan göra djuret mer stressat.

Kaniner är normalt lugna djur och hanteras de på rätt sätt kan detta lugn bibehållas. En kanin som är lite stressad kan ofta bli lugn genom att man stryker den bakåt från huvudet över öronen.

Kaninerna får ej lyftas upp i huvudet, öronen, fötterna, svansen eller pälsen vilket kan orsaka smärta och lidande. Man bör heller inte lyfta en kanin med händerna runt dess bröst korg. Sprattlar kaninen till då är det lätt att man klämmer ihop greppet vilket kan resultera i revbensbrott på kaninen.

Kaninerna ska lyftas med ordentligt tag om nackskinnet. Samtidigt ska man med den andra handen stödja bakdelen så att bakbenen fixeras. Om bakbenen får hänga fritt finns risk för att kaninen börjar sprattla i luften vilken kan resultera i spontanbrott på ryggkotpelaren.

När kaniner skall bäras skall man stoppa in dess huvud mellan armen och kroppen, för att minska synintryck, samtidigt som greppet om nackskinnet behålles liksom understödet under buk och bakben. Detta brukar kallas för fotbollsgreppet och relaterar till hur man håller en amerikansk fotboll.

Kaniner som transporterats till ett slakteri bör placeras en och en i utrymmen anpassat för detta under minst en timme innan slakt. Detta för att djuren ska hinna lugna ned sig efter transporten.

Kaninen ska lyftas med ett rejält tag om nackskinnet och stödjas under buk och bakben. Fotograf: Anna Malmsten.

Bilden visar kaniner som sitter i burar för att lugna ned sig efter transport till slakteriet. Fotograf: Anna Malmsten. 

Kaninerna är känsliga för hög värme. Därför är det viktigt att lokalen för uppstallning har rätt temperaturförhållanden och god ventilation utan drag.

Mellan uppstallningsutrymmet och slaktlokalen ska kaninerna transporteras på ett säkert sätt så att de ej kan skadas eller eller blir stressade i onödan.

De kan antingen bäras korta sträckor enligt ovan eller transporteras i burar för ändamålet.

Transportbur mellan uppstallningsutrymme och slaktlokal.
Buren är stängd vid transport. Fotograf: Anna Malmsten.

Inför bedövningen får kaniner hållas fast manuellt
(Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22), det vill säga att slaktaren får hålla fast kaninen med händerna.

Det är bra om slaktbordet eller underlaget har en kant baktill som möter upp kaninen om den backar.

Om kaninen känner detta stöd bakåt kan den lugna ned sig, sluta backa och sitta stilla.

Slaktbänk med kant baktill. Fotograf: Anna Malmsten.

Avslutning

Genom att ta hänsyn till djurens förutsättningar vid hanteringen minskar risken för stress hos djuren. Att alltid hantera djuren lugnt och på korrekt sätt är viktigt för att uppnå god djurvälfärd.

Viktiga budskap

  • Olika individer har olika förutsättning för att klara olika situationer.
  • Kaniner är normalt lugna djur och hanteras de på rätt sätt kan detta lugn bibehållas.
  • Rätt lyftteknik förhindrar onödigt lidande.

Litteratur
Arrington, L.R. och Kelley, K.C., 1976. Domestic rabbit biology and production. Rose printing co., Tallahassee, Florida.

Ekesbo, I., 2003. Kännande varelser eller okänsliga varor? Bilagedel till Djurtransportutredningens betänkande SOU 2003:6.

Harkness, J.E., Turner, P.V., Vande Woude, S. och Wheler, C.L. 2010 Biology and medicine of rabbits and rodents fifth ed. Blackwell publishing. USA.

Rådets förordning (EG) nr 1099/2009 av den 24 september om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning.
http://eur- lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:SV:PDF

Taylor, D., 2008. Allt om kaninen – handbok om ditt husdjur. Fakta Bonnier, Stockholm.

Thulin, C.G., 2012. Konferensrapport: Kaniner, kaniner, kaniner – Ett seminarium om… kaniner! En sammanfattning av konferensen ”Kaniner, kaniner, kaniner” Den 22 mars 2012 på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Stockholm.

Wegler, M., 1997. Kaniner. ICA bokförlag, Västerås.