Välj en sida

Arbetsskydd vid vapenhantering

Arbetsmiljön är en viktig fråga vid bedövning och avlivning. Genomgång av företagets rutiner ska ske årligen eller vid förändringar av arbetet. Olycksfall eller tillbud skall naturligtvis följas upp. Detta arbete skall göras med skyddsombudet men företaget har ansvaret.

Fortlöpande kontroll av utrustning och personal ska ske. Bestämda skyddsregler måste följas.

Nedan beskrivs ett urval av de AFS:ar (Arbetsmiljöverkets författnings Samling) som är relevanta. Vapenlagen ingår dock inte inom arbetsmiljöverkets område.

  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:01)
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbete med djur (AFS 2008:17)
  • Användning av arbetsutrustning (AFS 2006:4)
  • Belastningsergonomi (AFS 1991:1)
  • Buller (AFS 2005:16)
  • Vapenlagen (1996:67)

Som i allt annat arbete ska systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) användas för en genomgång av all arbetsmiljö. Här skall faror identifieras och värderas. Vid behov skall åtgärder planläggas eller vidtas.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av arbetsutrustning samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (AFS 2006:4).

Bedövnings- och avlivningutrustning på slakteri faller under arbetsutrustning medan skjutvapen faller under vapenlagen. Nedan de viktigaste delarna ur Användning av arbetsutrustning (AFS 2006:4).

3 § AFS 2006:4
Undersökning och riskbedömning skall göras för att bedöma om den arbetsutrustning som väljs och används är lämplig för det arbete som skall utföras, eller om den har anpassats till det på lämpligt sätt så att den kan användas med betryggande säkerhet.
De riskmoment som föreligger på grund av användningen av arbetsutrustningen skall undersökas och bedömas.

5 § AFS 2006:4
Med utgångspunkt i riskbedömningen skall alla nödvändiga åtgärder vidtas för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Kraven i 7–21 §§ skall alltid vara uppfyllda.

Krav på produkter regleras i Användning av arbetsutrustning AFS 2006:4 men det finns olika krav beroende på om utrustningen är från före eller efter 1994, se nedan:

Arbetsutrustning tillverkade efter 1994 skall vara CE-märkta, och följa kraven i 7§.

Arbetsutrustning tillverkade t.o.m. 1994 ska följa kraven i 8§.

7 § AFS 2006:4
Om en arbetsutrustning omfattades av svenska föreskrifter, som överför EU-direktiv till svensk rätt när den släpptes ut på marknaden eller togs i drift inom EES, gäller följande. Utrustningen får användas endast om den uppfyller kraven på beskaffenhet och information om användningen som finns i de föreskrifterna som gällde för den när den släpptes ut på marknaden eller togs i drift. Detsamma gäller en arbetsutrustning som omfattades av motsvarande föreskrifter i något annat land inom EES. Vad beträffar märkning, interaktiv programvara och bruksanvisning gäller vid användningen dock alltid de krav på språk som följer av de svenska föreskrifterna. (AFS 2010:14)

8 § AFS 2006:4
En arbetsutrustning, som inte omfattas av 7 §, skall uppfylla kraven i bilaga A när den används. En arbetsutrustning, som endast i vissa avseenden omfattas av krav enligt 7 §, skall i övrigt uppfylla kraven i bilaga A när den används.

Se tekniska krav på arbetsutrustning här: AFS2006_04_bilaga_A

Krav vid användning regleras i AFS 2006:4, se nedan:

9 § AFS 2006:4
Arbetsutrustning skall förvaras, installeras, placeras och användas så att betryggande säkerhet mot ohälsa och olycksfall föreligger.

10 § AFS 2006:4
En arbetsutrustning får bara användas för det ändamål och under de förutsättningar den är avsedd eller lämpad för.

11 § AFS 2006:4
Vid användning av arbetsutrustning skall kraven i bilaga B vara uppfyllda.

Se organisatoriska krav här: AFS2006_04_bilaga_B

12 § AFS 2006:4
Tillämpningen av utfärdade instruktioner skall följas upp fortlöpande.

 

13 § AFS 2006:4
En arbetsutrustning skall användas med lämpliga arbetsställningar och arbetsrörelser och även i övrigt på ett ergonomiskt lämpligt sätt.

Information till arbetstagare regleras i AFS 2006:4, se nedan:

14 § AFS 2006:4
Arbetstagare skall göras medvetna om
1. de risker för ohälsa och olycksfall de utsätts för när de använder arbetsutrustningen,
2. riskerna från den arbetsutrustning som finns i deras omedelbara närhet på arbetsplatsen,
3. de eventuella förändringar som påverkar den arbetsutrustning som finns i deras omedelbara
närhet på arbetsplatsen och som de kan beröras av, även om de själva inte direkt använder utrustningen.

De skall få nödvändiga instruktioner och information om användningen, onormala situationer som kan förutses, i tillämpliga fall erfarenheter som man gjort under tidigare användning av arbetsutrustningen samt vilken personlig skyddsutrustning de skall använda. De instruktioner som följer med arbetsutrustningen vid leverans skall vara tillgängliga för de arbetstagare som berörs, och vid behov kompletteras med skriftliga eller muntliga instruktioner. Information och instruktioner skall vara begripliga för de arbetstagare som berörs.

Arbetsutrustning med särskilda risker finns i slakterimiljön; i AFS 2006:4 har man även reglerat vad som gäller vid användandet sådan, se nedan.

15 § AFS 2006:4
Om en arbetsutrustning kan medföra särskild risk för ohälsa eller olycksfall, skall arbetet ordnas så att bara de som har till uppgift att använda utrustningen får göra detta. De som sköter kontroll, reparation, ändring, service, rengöring och underhåll av en sådan anordning skall vara särskilt utsedda.

16 § AFS 2006:4
En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda arbetsutrustning enligt 15 § skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Den arbetande som inte omfattas av första stycket men använder arbetsutrustning enligt 15 § på ett gemensamt arbetsställe skall ha motsvarande dokumentation tillgänglig på arbetsstället.

 

Underhåll och kontroll regleras i AFS 2006:4, se nedan.

17 § AFS 2006:4
Så länge en arbetsutrustning används skall den underhållas så att den uppfyller gällande krav. När det finns en underhållsjournal till arbetsutrustningen skall den hållas aktuell.

18 § AFS 2006:4
Om säkerheten beror på hur installationen har utförts, skall arbetsutrustningen kontrolleras efter installation men innan den tas i bruk första gången, för att säkerställa att den är korrekt installerad och fungerar väl. Detsamma gäller när utrustningen har flyttats och monterats på en ny plats.

19 § AFS 2006:4
En arbetsutrustning som slits, åldras eller utsätts för annan negativ påverkan som kan leda till farliga situationer skall genomgå regelbundna kontroller och vid behov regelbundna prov.

20 § AFS 2006:4
Varje gång något ovanligt har inträffat som kan påverka säkerheten hos en arbetsutrustning negativt, t.ex. ombyggnad, olycka, olika naturfenomen eller långa stilleståndsperioder, skall särskilda kontroller göras.

21 § AFS 2006:4
Resultaten av kontroller enligt 18–20 §§ skall dokumenteras och en bedömning göras av vilka åtgärder som behöver vidtas. När en arbetsutrustning används utanför företaget skall den åtföljas av ett bevis på när den senaste kontrollen utfördes.