Välj en sida

Kontroll

Kontroll av att djuret är dött

Döden har inträtt när:

  • Hjärtat har stannat och djuret inte har någon puls.
  • Djuret är totalt avslappat.
  • Andningen har upphört.

Avlivningskontroll på gris. Fotograf: Maria Alarik.

Inga åtgärder får företas med djuret efter avblodning förrän djuret är kontrollerat dött. Därför ska varje djur kontrolleras.

Denna kontroll är speciellt viktig där slaktbandet går snabbt, till exempel ibland vid grisslakt. Där rekommenderas att kontrollen utförs av en person som inte har några andra arbetsuppgifter. Vid kontroll av att djuret är dött ska bedövningsvapen och stickkniv finnas snabbt tillgängliga.

Dålig avblodning
Om djuret är dåligt avblodat ska orsaken sökas och åtgärdas. Sådan åtgärd ska dokumenteras!

Företagets ansvar

Avlivning genom avblodning är, om det sköts rätt, inget djurskyddsproblem. Slakteriet ska av djurskyddsskäl kontrollera:

  • att bedövningsutrustning är i gott skick, och rätt underhållet,
  • att ammunition till bultpistoler förvarats rätt (torrt),
  • att rätt krutladdningsstyrka används som ammunition,
  • att ett extra bedövningsvapen och ammunition finns snabbt tillgängligt om problem skulle uppstå med det ordinarie materialet,
  • att djuret är fullständigt bedövat före stick,
  • att sticket för avblodning är effektivt och ger ett rikt blodflöde,
  • att tiden mellan bedövning och avblodning inte överstiger den som angivits i företagets standardrutiner,
  • att djuret är dött innan nästa steg i slaktprocessen tar vid.

Ansvarig för att denna kontroll utförs är slakteriets djurskyddsansvarige.

Det är väsentligt att tillräckligt med kunnig personal och utrustning finns tillgänglig från det att djuret förs till bedövning till det att det är dött, för att hela processen ska ske så snabbt som möjligt. Stor vikt ska läggas på kompetens i att bedöma att bedövningen är fullständig och att djuret efter avblodning är dött.

    Avslutning

    Avlivning ska ske genom avblodning omedelbart efter kontrollerad bedövning. Utrustning för stick och annan avblodning ska vara steriliserad och finnas lätt tillgängligt. Svagt blodflöde ska omedelbart leda till nytt stick. Kontroll av att djuret är dött ska ske innan nästa steg i slaktprocessen tar vid. En ineffektiv eller felaktig avlivning kan innebära ett oerhört och onödigt lidande, och vidare hantering av slaktkroppen är fullständigt oacceptabel om inte djuret är dött.

    Den som ska bedöva och avliva djur ska vara väl förtrogen med den bedövningsmetod och avlivningsmetod som används.

    Viktiga budskap

    • Kunskap om djurens anatomi och fysiologi ökar förutsättningarna för effektiv avlivning med god djurvälfärd.
    • Fysiologiska indikatorer ska användas vid kontroll som påvisar om djuret är dött.
    • Ineffektiv avlivning kan innebära ett oerhört och onödigt lidande för djuret och vidare hantering av slaktkroppen är fullständigt oacceptabel såvida djuret inte är dött!

    Självtest

    Vilken stickmetod ger den snabbaste avblodningen?

    Bedövnings- och stickmetoden liksom djurslag påverkar tiden mellan bedövning och stick. Vilken kombination kräver kortaste intervallet, alltså snabbaste stick?

    Du har precis skjutit ett nötkreatur. När får Du släppa uppmärksamheten och gå ifrån djuret?

    Du ska avbloda ett nyss bedövat får genom halsstick. Vilka svar är korrekt?

    Litteratur
    Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22.