Välj en sida

Konsekvenser

Vi slaktar djur för att få kött men hur ser man på köttet att djurhanteringen varit god?
Fotograf: Anne Algers, SLU.

Introduktion

I tidigare delar av kursmaterialet har du fått kunskaper i biologiska principer och hur djur ska hanteras på slaktdagen enligt lagstiftningen och det vi kallar beprövad erfarenhet. Kunskaper som ligger till grund för denna modul, som handlar om vilka konsekvenser slakthantering, utan hänsyn till biologiska principer, kan få för produktkvalitet.

Lärandemål och uppskattad tidsåtgång för modulen

Målet med modulen är att du som kursdeltagare efter genomgång ska kunna:

  • redogöra för sambandet mellan biologiska principer, hantering av djur och konsekvenser på köttkvalitet
  • beskriva vilka konsekvenser som ovarsam hantering av djuren kan få på ekonomin
  • beskriva omvandlingen från muskulatur till kött
  • beskriva köttets sammansättning
  • förklara betydelsen av din egen roll i det dagliga arbetet för att hindra att det uppstår konsekvenser av undermålig djurhantering.

Målsättningen med denna modul är att förstå den ekonomiska betydelsen av djurvälfärd i samband med slakt och annan avlivning och förstå hur en dålig hantering kan påverka köttkvalitet, ekonomi och personella resurser. Det är av särskild vikt att förstå betydelsen av sitt eget arbete i förhållande till konsekvenser på produktkvalitet. Vi avslutar modulen med några fallstudier där du får övning i problemlösning.

Tidsåtgång:Uppskattningsvis tar det ca 1 timme att studera innehållet i modulen.