Välj en sida

Vila

Djur behöver, precis som vi människor, återhämta sig genom vila och sömn. Sömnen är viktig för flera kroppsfunktioner, till exempel bevarande av energi, tillväxt, temperaturreglering och för kroppens försvarssystem mot infektioner. Hur mycket sömn och vila ett djur behöver beror bland annat på ålder (yngre djur behöver mer sömn än äldre), aktivitet och produktion.

Djurets behov av vila och sömn går i cykler, vars omfattning och djup bestäms av en inre biologisk klocka tillsammans med yttre faktorer som ljus och mörker. Signaler går till hjärnan om att det är dags att vila, djuret blir trött. Den mest omfattande återhämtningen sker hos ett djur som sover, men djur som vilar eller dåsar till, till exempel nötkreatur och får som idisslar, bevarar också energi.

Får inte djuret möjlighet att återhämta sig genom vila och sömn så blir det utmattat, orkar inte äta och dricka ordentligt, börjar på sikt magra av och drabbas lättare av sjukdomar.

Hov och klövdjur

Om de får möjlighet så vilar nötkreatur och får ungefär hälften, och hästar cirka en tredjedel, av dygnets timmar.

Sömnen omfattar några timmar utspridda på kortare perioder. Till skillnad från andra lantbruksdjur så kan hästar sova stående.

Grisar sover normalt sett nattetid, men kan, om de lever i avgränsade utrymmen, sova bort mesta delen av dagen. Fotograf: Anne Larsen, SLU.

För att djur ska finna sig tillrätta med sin viloplats så ska den vara ren, torr, bekväm, tillräckligt varm och trygg. För att de ska kunna vila ordentligt ska det inte vara bullrigt eller råda trängsel.

På slakteriet är det en stor utmaning att tillgodose dessa behov. Då djuren anländer till slakteriet är vissa av dem dessutom redan utmattade av transporten. Numera rekommenderas av djurskyddsskäl att djuren bör slaktas så fort som möjligt efter ankomst till slakteriet.

För att motverka dålig köttkvalitet hos djur som tvingats använda sina muskler mycket under transporten (parera och hålla balansen) så rekommenderas däremot några timmars vila innan slakt. (Du läser mer om hur transporten påverkar köttkvaliteten under Konsekvenser.)

Djur som stallas upp över natten omfattas av följande bestämmelser i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22:

6 kap. 7 § L22

Djur får stallas upp på slakteri högst en natt. Djur som stallas upp över natten ska slaktas utan dröjsmål följande dag. … .

Bilaga III förordning (EG) nr 1099/2009

1.2 Djur som inte har slaktats tolv timmar efter ankomsten ska utfodras och därefter ges lagom mängd foder med lämpliga mellanrum. I sådana fall ska liggytorna förses med lämpligt strömedel eller motsvarande material i tillräcklig mängd, anpassat efter artens behov av komfort och antalet djur som det gäller. Materialet ska garantera en effektiv dränering eller i tillräcklig utsträckning absorbera urin och avföring.

6 kap. 7 § L22

Djur får stallas upp på slakteri högst en natt. Djur som stallas upp över natten ska slaktas utan dröjsmål följande dag. … .

Bilaga III förordning (EG) nr 1099/2009

1.2 Djur som inte har slaktats tolv timmar efter ankomsten ska utfodras och därefter ges lagom mängd foder med lämpliga mellanrum. I sådana fall ska liggytorna förses med lämpligt strömedel eller motsvarande material i tillräcklig mängd, anpassat efter artens behov av komfort och antalet djur som det gäller. Materialet ska garantera en effektiv dränering eller i tillräcklig utsträckning absorbera urin och avföring.

I trånga grisboxar kan det vara svårt för grisarna att få tillräcklig vila.
Fotograf: Lotta Berg, SLU.

Vila på slakteri

Nämn tre orsaker till varför grisarna i boxen inte får tillräcklig vila.

Du läser mer om vila för djur på slakteriet i avsnittet om Hantering.

Kom ihåg!

  • Vila och sömn är ett nödvändigt fysiologiskt behov för alla djur.
  • Djur som inte slaktas omgående ska ges möjlighet till vila och återhämtning.

Fjäderfän sover nattetid om de får möjlighet. Ankor vilar och sover under kortare perioder under dagen, i upp till en timme åt gången. Höns och kalkoner väljer gärna en gren eller pinne som sovplats. Om de har möjlighet så sover gäss gärna ute på vattnet i skydd mot rovdjur medan ankor ofta väljer att sova uppe på land. Fotografer: Lotta Berg, SLU (tv och mitten), Anne Larsen, SLU (th).

För att fjäderfä ska finna sig tillrätta med sin viloplats så ska den vara ren, torr, bekväm, tillräckligt varm och trygg. För att de ska kunna vila ordentligt ska det inte vara bullrigt eller råda trängsel. Höns och kalkoner sover helst uppflugna på en gren eller sittpinne.

Det är i praktiken omöjligt att erbjuda fjäderfä som hålls i transportbehållare på slakteri sådana förhållanden. Då fåglarna anländer till slakteriet är dessutom vissa av dem redan utmattade av transporten. Det är därför viktigt att väntetiden innan slakt inte blir lång. Lösgående fjäderfä som stallas upp ska erbjudas möjligheter till vila.

Fjäderfä som stallas upp över natten omfattas av följande bestämmelser i djurskyddsföreskrifterna vid slakt, Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, saknr L22: 

6 kap. 7 § L22

Djur får stallas upp på slakteri högst en natt. Djur som stallas upp över natten ska slaktas utan dröjsmål följande dag. … .

Bilaga III förordning (EG) nr 1099/2009

1.2
Djur som inte har slaktats tolv timmar efter ankomsten ska utfodras och därefter ges lagom mängd foder med lämpliga mellanrum.
I sådana fall ska liggytorna förses med lämpligt strömedel eller motsvarande material i tillräcklig mängd, anpassat efter artens behov av komfort och antalet djur som det gäller.

Materialet ska garantera en effektiv dränering eller i tillräcklig utsträckning absorbera urin och avföring.

1.5 Icke avvanda djur, djur som lakterar, hondjur som har fött under transporten eller djur som levererats i behållare ska ges förtur till slakt före andra typer av djur. Om detta inte är möjligt ska åtgärder vidtas för att lindra djurens lidande, särskilt genom att …

c) förse djuren med vatten om de har levererats i behållare.

Vila på slakteri

Nämn tre orsaker till varför slaktkycklingarna i transportbehållarna inte får tillräcklig vila.

Hägnat vilt

Dovhjort

Dovhjorten är inte särskilt kräsen när det gäller val av viloplats men verkar föredra områden med visst skydd. De områden som undviks helt saknar vegetation eller är fuktiga. Med sina framben skrapar dovhjorten rent viloplatsen och kan då med största delen av kroppen ligga på en relativt ren yta. Hjortar väljer ofta en större viloplats än hindar. Trots att djuren vilar kan de ställa sig upp för att byta ställning eller putsa sig. Djuren i flocken turas om att hålla utkik efter fara.

Djuren i dovhjortsflocken turas om att vila och att hålla utkik efter fara.
Fotograf: Anders Jarnemo.

Kronhjort

Kronhjorten föredrar en viloplats i ett ostört område. Under dagtid återfinns därför viloplatsen inne i skogen men under sommaren kan de även vila ute på öppna fält så länge grödan på fältet är tillräckligt hög.

Kronhjorten kan vila ute på ett fält så länge grödan är tillräckligt hög.
Fotograf: Jonas Malmsten.

Mufflonfår

I norra Europa är mufflonfåret framförallt aktivt under dagen och vid skymning. Övriga tider ligger de i så kallad daglega på en torr och skyddad plats.

Vildsvin

Vildsvin är företrädesvis nattaktiva djur och har daglega i områden med tät ungskog eller snår och där marken är täckt av bredbladigt gräs. Dessa områden är ofta svårgenomträngliga för andra större vilda djur eller människor. Vid sen skymning, eller vid mörkrets inbrott kan de röra sig långa sträckor för att söka föda, innan de återvänder till sin daglega. Det händer dock att de sommartid är aktiva även på dagen.

Vildvinen är mest nattaktiva men på sommaren kan de även vara aktiva på dagen.
Fotograf: Anders Jarnemo.

Strutsfåglar

Strutsar i vilt tillstånd söker torra viloplatser med god utsikt över omgivningen. Under dagtid vilar strutsen på marken på liknande sätt som hönsfåglar. Strutsar sover direkt på marken och bara korta perioder. Alla strutsar i samma flock sover aldrig samtidigt.

Pälsdjur

Mink

Minkar spenderar cirka 80 procent av sin tid i lyan och vilar 65 % av tiden. De är framförallt aktiva i gryning och skymning samt vid tiden före utfodring. Minkarna vistas i sin hemmiljö fram till avlivning och har därmed tillgång till sin lya för vila.

För att minken skall kunna vila tillfredsställande skall lyan vara torr, ren, bekväm samt tillräckligt varm och ostörd. Lyan bör också ha strö i form av spån eller halm. Detta även om minkarna ibland föredrar att vila utanför lyan. Mycket rörelse på farmen under pälsning kan orsaka buller som kan störa minkarnas vila.

Lovande unga minkar. Trots tillgång till bekväm lya föredrar minkarna ibland att vila utanför lyan.
Fotograf: SLU.

Vila

Nämn två orsaker som skulle kunna hindra minken från att få tillräcklig med vila.

Kom ihåg!

  • Vila och sömn är ett nödvändigt fysiologiskt behov för alla djur.

Chinchilla

Chinchillorna vistas i sin hemmiljö fram till avlivning och har därmed tillgång till sin lya för vila. Chinchillor är nattaktiva och vilar framför allt under dygnets ljusa timmar men de kan vara vakna kortare stunder även på dagen.

Därför är det extra viktigt att tänka på att undvika onödigt buller eller andra onödiga störningsmoment under dagtid. För att chinchillan skall kunna vila tillfredsställande skall den ha tillgång till en lya som är torr, ren, bekväm samt tillräckligt varm och ostörd.

Vila

Nämn två orsaker som skulle kunna hindra chinchillan från att få tillräcklig med vila.

Kanin

Produktionskaniner är oftast lugna där de föds upp och vuxna djur ligger lugnt i burarna under större delen av dagen. Aktiviteten brukar öka vid sen eftermiddag eller vid tiden för utfodring.

Vuxna produktionskaniner tillbringar större delen av dagen med att ligga och vila.
Fotograf: Anna Malmsten.

Kom ihåg!

  • Vila och sömn är ett nödvändigt fysiologiskt behov för alla djur.
  • Fjäderfä som hålls i transportbehållare kan inte erbjudas bra möjligheter till vila.
    Det är en av flera anledningar till att man ska undvika långa väntetider på slakteriet.