Välj en sida

Svensk lag, förordning och föreskrifter

Svensk djurskyddslag, djurskyddsförordning och föreskrifter om djurskydd vid
slakt och avlivning

Sedan den 1 januari 2013 får den svenska lagstiftningen enbart komplettera avlivningsförordningen. Sverige kan alltså inte på något område välja att ha mildare regelverk än vad som har bestämts på EU-nivå. Inte heller får samma fråga vara reglerad både i avlivningsförordningen och i svensk lagstiftning – det kallas dubbelreglering och blir juridiskt mycket svårhanterligt.

Däremot får Sverige (och givetvis även andra medlemsstater) behålla striktare bestämmelser om slakt och avlivning, om dessa var beslutade redan innan avlivningsförordningen skrevs. Dessutom får medlemsstaterna skriva egna, mer omfattande, bestämmelser – även nya sådana – på områden som inte regleras i detalj av avlivningsförordningen. Det kan till exempel handla om slakt av hägnat vilt och ren. Därtill kan Sverige eller andra medlemsstater få lov att ansöka om strängare krav när det gäller bedövningsmetoder.

Det som är tydligt reglerat i avlivningsförordningen står inte svenska regelverket.
En del frågor, till exempel detaljer kring val av ammunition vid bedövning på slakteri, hanteras i standardrutinerna istället för i lagstiftningen.

Ytterligare andra frågor regleras striktare i Sverige, då Jordbruksverket har valt att låta vissa delar av tidigare bestämmelser vara kvar, i syfte att säkerställa ett gott djurskydd på en högre nivå en den miniminivå som man tillämpar i andra delar av EU. Även andra medlemsstater kan ha striktare nationell lagstiftning inom vissa områden, i de fall där man hade sådan sedan tidigare.

Detta innebär att den som är sysselsatt med slakt och avlivning av lantbrukets djur eller pälsdjur måste följa både avlivningsförordningen (EU-nivå) och den svenska lagstiftningen och då främst L22.

Den som vill veta ”vad som gäller” för slakt av ett visst djurslag eller bedövning med en viss metod måste alltså titta både i avlivningsförordningen och i det svenska regelverket. Det hade ofrånkomligen varit mer praktiskt om dessa två dokument kunde slagits ihop på ett överblickbart sätt, men tyvärr tillåter inte juridiken detta.