Välj en sida

Tid mellan bedövning och avblodning

För att åstadkomma en djurskyddsmässigt bra avlivning måste medvetslöshet komma snabbt och vara under den tid det tar för att djuret att dö pga avblodning. Många av våra bedövningsmetoder kan ge en effekt som i sig dödar djuret men detta ska vi aldrig räkna med. För att säkerställa att djuret inte utsätts för lidande vid avlivningen ska det avblodas inom givna tider. Kontroll av djurets medvetande måste ske under hela tiden fram till att djuret dött pga blodförlusten.

Tiden från bedövning till avblodning regleras i föreskrifterna vad gäller husbehovsslakt och annan avlivning än slakt. Vid slakt på slakteri ska varje företag i sina standardrutiner ange längsta acceptabla sticktid beroende på bedövningsmetod, utrustningstyp, djurtyp mm. Värdena nedan kan likväl fungera bra som riktlinjer även inom denna verksamhet, trots att de formellt inte längre är gällande lag för slakterier.

Djurslag Elbedövning Mekanisk
bedövning
Mekanisk nackskott
Nöt 60 sek
Gris 20 sek 60 sek
Får och get 20 sek 60 sek 15 sek
Häst 60 sek

 

Bröststick och halsstick på nötkreatur. Illustration: EFSA opinion on welfare aspects of the main systems of stunning and killing the main commercial species of animals”, EFSA Journal (2004), 45, 1-29, Welfare aspects of the main systems of stunning and killing the main commercial species of animals, available at

http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/45.pdf, sid 58.

Tiden från avblodning till medvetslöshet och död genom omfattande blodförlust beror på stickmetod och djurslag.

Man ska alltid säkerställa att båda halsartärerna öppnas, eftersom avblodningen annars tar alltför lång tid, och risken är uppenbar att djuret hinner återfå medvetandet.

Djurslag Bröststick Halsen 2 artärer
och 2 vener
Halsen 1 artär
och 2 vener
Halsen
2 vener
Nöt 8 s 19-113 s
Gris 14-23 s 25-105 s
Får 5 s 15 s 70 s 300 s

Från Gregory and Wotton (1984) och Anil et al. (1995).

När ett djur bedövas blir det medvetslöst, och kan stickas/avblodas. När avblodningen pågått en tid har blodförlusten blivit så pass stor att djuret inte kan vakna upp igen, även om bedövningen har slutat verka – djuret förblir likväl medvetslöst till dess att hjärtat slutat slå, varvid djuret med säkerhet kan konstateras vara dött.

Den medvetslöshet som bedövningen ger måste alltså sitta i åtminstone så länge att djuret (utan att alls börja vakna upp) omärkligt går direkt vidare till djup medvetslöst på grund av blodförlusten. I praktiken kan man inte avgöra när den medvetslöshet som bedövningen gett övergår i den medvetslöshet som blodförlusten ger. Det som är viktigt ur djurskyddssynvinkel är att djuret bedövas så att det blir helt medvetslöst, och att det sedan förblir medvetslöst till dess att det dör på grund av blodförlusten.

 

Kom ihåg!

Det viktigaste vid valet av bedövningsmetod är att dessa tider fungerar, det vill säga att:

Medvetslösheten varar längre än sticktiden + tiden till dess att djuret har dött pga blodförlust!

Vid all bedövning måste man ha ett reservvapen tillgängligt med lämplig styrka för djuret i fråga. Detta skall användas vid tecken på uppvakning eller minsta misstanke om dålig bedövning. Här gäller ”hellre ett skott för mycket än ett för lite”.