Välj en sida

Djurhantering och kvalitet

Samband mellan djurhantering och kvalitet

Vi är vana vid att mäta kvalitet med hjälp av objektiva metoder, som mäter direkt på köttet.

De kan omfatta mätningar av mörhet, färg, pH, sensorisk analys
(det som vi upplever med våra sinnen) och mikrobiologiska mätningar av förekomst av salmonella, EHEC, E.coli m.m. samt kemiska mätningar av antibiotikaförekomst.

Konsumenten förväntar sig att köttet är friskt och fritt från smittor.
Till höger: Den röda märkningen motsvarar svenska kunders självklara förväntan. Inga salmonellasmittade produkter får saluföras i Sverige. Fotograf: Bo Algers, SLU.

Men kvalitet inkluderar också kvalitetsegenskaper, som inte kan mätas direkt på köttet och som har med produktionsförhållanden att göra. Dessa verkar få större och större betydelse hos våra konsumenter och inkluderar till exempel djurvänlig uppfödning samt att maten är närproducerad och klimatsmart.

Kategorisering av olika kvalitetsparametrar (efter Jordbruksverket, 2011):

 

Livsmedelssäkerhet Sensoriska  egenskaper och  näringsinnehåll     Tekniska   egenskaper        Produktionsegenskaper
Mikrobiologi Smak Hållbarhet Ursprung

 

Kemikalier

 

Arom

 

Hanterbarhet

 

Närproducerad

 

Toxiner

 

Textur

 

Djurvälfärd

 

Utseende

 

Känslighet för patogener

 

Ekologisk produktion

 

Defekter

 

Klimatsmart

Näring inkl. vitaminer Kvalitet efter bearbetning GMO-fritt

 

Kvalitet efter frysning

 

Kulturella aspekter

Nu är det inte så, som många felaktigt påpekar, att man inte kan mäta och därmed kontrollera dessa produktionsegenskaper.
Det är naturligtvis lika viktigt att mäta och optimera produktionskvalitet som att genomföra klassiska
 köttkvalitetsmätningar, eftersom konsumenterna vill veta vad de stoppar i sig!

Vi kan mäta djurvälfärd på liknande sätt som vi kan mäta salmonella förekomst eller köttets mörhet. Det kräver dock samverkan över disciplingränserna, vilket kan vara en bidragande orsak till att riskbedömning av djurvälfärdsproblem har införts långt senare än riskbedömning av livsmedelssäkerhetsproblem.

Omvandlingen av muskler till kött börjar redan när lantbrukaren transporterar sina djur på slaktdagen eftersom den stress som hantering av djuren ger anledning till påverkar processen i muskeln efter slakt. Höga värden vid mätningar av djurvälfärd kan visa att man har hanterat djuren på ett bra sätt men det syns inte alltid på köttkvaliteten.

För att få en samlad bild av djurhanteringen bör man titta på både köttkvalitet och produktionskvalitet. Vi kommer under Kvalitetskontroll att beskriva hur man kan använda välfärdsindikatorer i bedömningen av produktionskvaliteten.

Veterinär folkhälsa har fokus på faror för folkhälsan i till exempel kött. De senaste åren har det riktats mycket uppmärksamhet mot det man kallar ”En värld – en hälsa”. Det går ut på att förbättrad folkhälsa och djurhälsa hänger ihop och bör hanteras tillsammans i ett brett, globalt perspektiv i samarbete mellan veterinärer, läkare och biologer. Ett viktigt ämne som diskuteras i detta forum är ansvarsfull antibiotikaanvändning.

Sensorisk analys är en klassisk köttkvalitetsmätning som genomförs i laboratorium av en tränad panel. Fotograf: Åsa Öström, SLU.