Välj en sida

Kvalitet - Mink och Chinchilla

Introduktion

I kursens tidigare avsnitt har du fått kunskaper i biologiska principer och hur djur ska hanteras på avlivningsdagen enligt lagstiftningen samt vilka konsekvenser hantering och skötsel har på djurvälfärd och produktion. Detta är kunskaper som ligger till grund för detta avsnitt, som handlar om kvalitetskontroll vid avlivning.

Målsättningen med avsnittet är att du ska få kunskaper om hur de olika systemen för kvalitetskontroll fungerar. Genom att ha kännedom om hur kvalitetskontrollen fungerar och vad som ingår i denna kommer du att få en bra grund för hur god djurvälfärd ska uppnås. Avsnittet kommer också att gå igenom underhåll av utrustning samt indikatorer för att mäta djurens välfärd.

Lärandemål och uppskattad tidsåtgång för modulen

Målet med modulen är att du som kursdeltagare efter genomgång ska kunna:

  • beskriva innehållet i egenkontrollprogrammet (gäller minkuppfödare: Minkhälsan) samt den egna kontrollen av verksamheten
  • ha kännedom om vad som ingår i revisionen som görs av Länsstyrelsen
  • redogöra för delarna i en god transparens av verksamheten
  • beskriva hur ett bra underhåll av utrustningen görs
  • beskriva vilka indikatorer som finns för att mäta djurvälfärden.


Tidsåtgång: Det tar ca 1/2 timme att studera innehållet i modulen.

Kvalitetskontroll vid hanteringen av pälsdjur bidrar till god
djurvälfärd. Fotograf: SLU.

EU-arbete som underlag för egenkontroll

EFSA (European Food Safety Authority) är den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som också arbetar med djurhälsa och djurskydd. EFSA bildades 2002 och förser EU-kommissionen med vetenskapliga utredningar och underlag för dess beslut. Hantering av djur i samband med slakt och avlivning var högt prioriterad av EFSA när arbetsgruppen för djurhälsa och djurskydd började och redan 2004 kom EFSA ut med en rapport om detta (EFSA 2004).

I rapporten står att det är viktigt att personal som jobbar med bedövning, slakt och avlivning är kompetent med tillräcklig utbildning och att de har en positiv attityd till djurvälfärd och det är denna rapport, som ligger till grund för den nya EU-förordningen som kräver kompetensbevis för alla som hanterar djur i samband med slakt och annan avlivning för ekonomisk verksamhet

Egenkontroll

En väl fungerande egenkontroll är viktigt för att uppnå en god djurvälfärd, produktion och ekonomi. En väl fungerande egenkontroll är också viktigt för att ha god kännedom om verksamheten lever upp till de krav som ställs på djurhälsan enligt svensk lagstiftning. Detta för att själv kunna förebygga och upptäcka problem med välfärden som skulle kunna drabba verksamheten.

För minkuppfödningen finns idag ett gemensamt egenkontrollprogram kallat Minkhälsan. För chinchillauppfödningen finns idag inget liknande program. För minkuppfödningen är idag också ett europeiskt kontrollprogram under utveckling kallat WelFur. European Fur Breeders Association som står bakom WelFur har baserat programmet på de livsmedelsproducerande djurens motsvarighet, Welfare Quality™.

Egenkontroll vid avlivning

Den egna kontrollen kan delas in i fyra olika delar: tillräckliga kunskaper, kontroll av utrustning, riskbedömning och dokumentation.

Tillräckliga kunskaper

Som uppfödare har du ansvar för verksamheten, att lagen efterföljs och för att djurvälfärden är god. Därmed har du ansvaret för att skaffa dig den kunskapen som behövs. Som uppfödare har du också ansvaret för att din personal har tillräckliga kunskaper om den del av verksamheten du överlåter till dem och att de har förutsättningarna att sköta verksamhet och djuren på ett bra sätt (se nedanstående punkter):
Har du och din personal tillräckliga kunskaper om:

  • djurens biologiska principer
  • hanteringen av djuren
  • lagstiftningen som gäller verksamheten
  • godkända avlivningsmetoder och hur de ska gå till
  • kunskaper om skillnaden mellan avlivning vid pälsning och av sjuka eller skadade djur

Kontroll av utrustning

För en lyckad avlivning enligt djurskyddsmässiga, djurvälfärdsmässiga och ekonomiska skäl är en bra och väl underhållen utrustning viktigt (se nedanstående punkter):

  • Finns utrustning tillgänglig för olika avlivningsmetoder som kan bli aktuella att använda?
  • Är utrustningen väl underhållen?
  • Vem har ansvaret för utrustningen och hur ofta den ska kontrolleras?

Riskbedömning

Riskbedömning används för att kunna upptäcka problem, åtgärda dem och undvika att de upprepas (se nedanstående punkter):

  • hur ska det upptäckas om något inte fungerar som det ska
  •  hur åtgärdas problem som upptäcks eller uppstår
  •  hur ska det undvikas att problem upprepas

Dokumentation

Dokumentation är viktigt för att ge god översyn över den egna kontrollen. Dokumentation ska göras av när utrustningen för avlivning kontrollerades senast. Detta gäller både utrustningen för avlivning vid pälsning och för avlivning av skadade eller sjuka djur. Byte av gasflaskor, påfyllning och eventuella lagningar av utrustning bör dokumenteras.

Finns det mätare av koldioxid eller syre ska lämpligen tider till uppnådd koncentration antecknas. Det är också fördelaktigt om noteringar görs för avlivade sjuka eller skadade djur och hur väl denna fungerade. Detta i avseende tid från djurets placering in anordningen till dess att rörelserna har upphört.
Dokumentation:

  • av senaste kontroll
  • byte och påfyllning av gas (om koldioxid används vid avlivning)
  • lagning av utrustning
  • mätning av koncentration, ampere och tid.

Minkhälsan och Welfur

Minkhälsan

Kraven i minkhälsan är lite högre än lagstiftningen för att näringen ska kunna ligga lite före i utvecklingen. Hälsobesöken är objektiva och sker fyra gånger per år av ordinarie distriktsveterinärer och resultaten granskas sedan av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Vid hälsobesöken som görs av distriktsveterinärerna ingår rådgivning av:

  • djurhälsa enligt veterinärprotokoll
  • sjukdomskort, korrekt utmärkning av sjuka individer dödligheten på farmen.

Welfur

Som nämndes i den inledande texten är WelFur European Fur Breeders Association´s (EFBA) motsvarighet till Welfare Quality™. Programmet är under utveckling och kommer att leda till en certifieringsmöjlighet av verksamheten. Certifieringen visar på att verksamheten uppfyller EFBAs krav på djurvälfärd.

Enligt generella principer och kriterier inom:

  • God utfodring
  • God inhysning
  • God hälsa
  • Lämpligt beteende.

Genom att vara certifierad med WelFur kontrolleras att farmen uppfyller de ställda kraven. Inom certifieringen ges också rådgivning för att förbättra välfärden.

Revision

Länsstyrelsen gör kontroll av att djurskyddet efterföljs. Kontrollerna görs anmälda eller oanmälda samt akuta om anmälan om missförhållanden har inkommit.
Följande kontrolleras:

  • Tillstånd enligt djurskyddslagen
  • Tillsyn och skötsel
  • Sjuka djur och journalföring
  • Utrymme, inredning och utrustning
  • Stallklimat och luftkvalité
  • Fönster och belysning
  • Buller
  • Foder och vatten
  • Renhållning och strö
  • Operativa ingrepp
  • Avel
  • Avlivning

Transparens

Transparens betyder att verksamheten ska vara tillgänglig för insyn. Vilket betyder att det ska finnas en öppenhet gentemot externa intressenter. Detta ger trovärdighet hos konsumenter och andra i samhället. För att en god transparens ska kunna uppnås är det viktigt att en god dokumentation förs och att denna är möjlig att visa upp vid behov.

Akut och långsiktigt underhåll

Skötsel och underhåll av utrustning för hantering och infångning

Det är viktigt att utrustning för att fånga och hantera djuren alltid finns tillgänglig. Det är också viktigt att denna har en given plats där alla som hanterar den har tillgång till den och vet var den finns. Håvar, handskar och fångsfällor samt transportburar ska regelbundet kontrolleras så att de är hela och fungerande. Fångstfällor och transportburar ska rengöras mellan användningarna för att minska risken för stress hos djuren eftersom dessa har blivit kontaminerade med dofter från skrämda djur.

Skötsel och underhåll av utrustning för avlivning med koldioxid

Regelbunden kontroll ska ske av att avlivningslådan som används vid pälsning är hel, att alla anordningar på lådan fungerar som de ska, samt att kopplingen samt slangarna mellan lådan och gastuberna är hela. Det är även viktigt att kontrollera att tillräckligt med gas finns tillgängligt i tuben. Detta gäller inte enbart i pälsningstider eftersom utrustningen kan behöva användas även andra tider på året om till exempel farmen skulle drabbas av ett allvarligare större sjukdomsutbrott.

När det gäller anordningen för enskild avlivning är regelbunden kontroll given, då denna ska kunna användas när som helst ett djur behöver avlivas på grund av skada eller sjukdom. Detsamma gäller för denna som för avlivningslådan som används vid pälsning. Kontrollera att anordningen är hel, koppling och slangar är hela samt att tillräckligt med gas finns tillgänglig.

Skötsel och underhåll av utrustning för avlivning med elektrisk

strömRegelbunden kontroll av att utrustningen fungerar är viktigt. Sladdar och klämmor ska vara hela och klämmorna ska vara rena. Kontroll ska göras av att anordningen ger tillräcklig strömstyrka och mätaren är lätt att avläsa.

Skötsel och underhåll av vapen samt ammunition

Regelbunden översyn och skötsel samt underhåll är avgörande för vapnets funktion. Effekten kan påverkas negativt av bland annat smutspålagringar och krutrester. Packningar inuti vapnet är viktiga för regleringen av bultens penetrationsdjup och återgång till ursprungsläget. Dåliga packningar kan t.ex. orsaka att bulten inte dras tillbaka utan fastnar i djurets skalle. Korrekt förvaring av ammunition har också stor inverkan på bedövningseffekten; fuktiga patroner leder till kvalitetsförsämring.

Skötsel och underhåll av övrig avlivnings utrustning

Används annan utrustning för avlivning är det viktigt att denna kontrolleras även när den sällan används. Detta kan gälla knivar, bultpistol eller det som används för slag mot huvudet.

Välfärdsindikatorer

Välfärdsindikatorer används för att få ett mått på djurens välfärd. Man använder sig av resursbaserade och djurbaserade indikatorer. Detta är enkla mått som är lätta att mäta och som sedan sammanställs för att få reda på hur väl djurhållningen fungerar och hur god djurens välfärd är.

För inhysning:

  • Tillgång till ren och bekväm lya
  • Godkänt utrymme
  • Berikning
  • God temperaturreglering

För beteende:

  • Temperamentstest enligt pinn-test
  • Förekomst av pälsbitning
  • Förekomst av stereotypier

För hälsa:

  • Förekomst av sjukdom
  • Förekomst av skada
  • Djurens renlighet

Foder:

  • Näringsmässig sammansättning
  • Kemisk kvalitet
  • Hygienisk kvalitet

Utrustning och inredning:

  • Funktion
  • Hel och ren utrustning och förvaring
  • Tillgänglighet

Avslutning och självtest

Viktiga budskap

  • Som uppfödare har du huvudansvaret för djuren och verksamheten
  • Utbildning och kunskap är viktigt för att genomföra en korrekt avlivning
  • En väl fungerande och underhållen utrustning är viktigt för kvalitén på avlivningen

Självtest

Namnge egenkontrollens fyra delar.


Utrustningen som används vid pälsning ska kontrolleras inför pälsningssäsongen.


 Litteraturlista

EFBA 2012-08-05 www.efba.eu/welfur

Minkhälsan SPR omsorgsprogram, 2010. Tillgänglig via: www.spr.nu 2012-08-12

Mononen, J., Möller, S.H., Hansen, S.W., Hovland, A.L., Koistinen, T., Lidfors, L., Malmkvist, J., Vinke, C.M. & Ahola, L. 2012 The development of on-farm welfare assesement protocol for foxes and mink: the Welfur Project. Animal Welfare 21: 363-371.