Välj en sida

Djurvänlig drivning - del 2

______________________________________________

Video här

Filmen visar en ko som ogärna går in i bedövningsboxen. När djuret backar undan får den som driver svårt att nå på grund av drivgångens konstruktion, vilket resulterar i att kon drivs på över skuldran, alltså i linje med balanspunkten. Det motiverar inte djuret att gå framåt. Fotograf: Rebecka Westin, SLU.

Figur 3 och 4: Effektiv drivning av djur i drivgång genom att passera ledet i motsatt riktning. Efter  Temple Grandin.

Bilden ovan visar en metod för att driva djur i led framåt, där man ständigt håller sig i rörelse längs en tänkt bana. På tillbakavägen sker själva drivningsmomentet, vilket kan tyckas underligt eftersom man möter djuren framifrån. Det fungerar dock genom att man raskt passerar respektive djurs balanspunkt, så att de motiveras att gå framåt. Det är alltså effektivare än att driva på djuret/djuren längst bak och följa med i djurens riktning. Om man istället driver på djur längst fram kan det resultera i att djuren bakom skräms och irriteras, varför detta också bör undvikas så långt som möjligt. Alltså bör man i första hand driva fram djur i led enligt principen i figuren ovan.

Lägg Video här nr 1

Filmen visar hur två personer hjälps åt vid drivning av ungtjurar. Djurens beteende indikerar att de är ovana vid hantering och har stor flyktzon. De är mycket uppmärksamma på drivarna och reagerar kraftigt på beröring från dem.

Kort avstånd och fysisk kontakt bör undvikas vid drivning av djur som uppvisar sådant beteende, eftersom det kan orsaka att djur skräms, springer eller vägrar att gå. Sådana reaktioner försvårar drivningen generellt och ökar risken för skador.

I filmen ser man också att de som driver står och går framför eller i linje med djurens balanspunkt, vilket gör dem omotiverade att röra sig i tänkt riktning. Djur i led kan istället drivas genom att raskt passera ledet i motsatt riktning.
Fotograf: Rebecka Westin, SLU.

Lägg VIDEO här nr 2

Här ses exempel där det finns plats att ta ut en sväng och driva genom att passera djuren i motsatt riktning, såsom figur 3 visar. På så sätt skulle den fysiska pådrivningen och användningen av ljud kunna minimeras.
Fotograf: Rebecka Westin, SLU.

Kom ihåg!

  • Driv ledet framåt genom att passera djuren raskt i motsatt färdriktning – gå alltså mot det sista djuret.
  • När du passerat sista djuret – ta om möjligt ut en sväng på tillbakavägen och börja om att gå längs med ledet.
  • Djur i led motiveras att backa om du passerar djuren i samma färdriktning, för att t.ex. stänga en grind eller driva på en individ längre fram.

Video här

00:00
01:00

Drivning av kor till småskaligt slakteri genom att stå och ”gunga” på samma ställe och ge djuren tid. Fotograf: Anne Algers, SLU.

Kom ihåg!

  • Drivning av djur i grupp kan göras genom att stå och ”gunga” på samma ställe och utnyttja principen att djur vill passera och följa efter varandra förbi drivaren.

En oerhört viktig aspekt i sammanhanget är att hänsyn måste tas till djurets förmåga att se den som driver. Idisslare och hästar har ett brett synfält och god förmåga att se ännu vidare genom små huvudrörelser. Grisar däremot har ett seende som kan liknas vid vårt eget, där man måste vända huvud och kropp mycket för att se åt sidan och bakåt. Om den som driver är olämpligt placerad i förhållande till djurens synfält leder det ofta till att de stannar upp och vrider på huvudet/kroppen för att lokalisera drivaren. Det stör djurflödet och är särskilt vanligt hos grisar, på grund av begränsat synfält.

Drivaren befinner sig i blindzonen bakom djuret. Kon ser honom inte där och måste förlita sig på hörseln. Sådan drivning kan få henne att stanna upp och vilja vända på huvudet. Fotograf: Lotta Berg, SLU.

På slakteri vill man gärna att drivgångar och andra passager har höga, täta väggar, eftersom det avskärmar och minskar risken att djur distraheras av något som händer eller syns i omgivningen.

Ett dilemma är att djurens förmåga att se drivaren och följa dennes ”instruktioner” begränsas av väggarna. Djuren måste ofta lyfta relativt mycket på huvudet för att kunna se drivaren, vilket man måste ta hänsyn till genom att vara tydlig med sin position och rörelser.

Kom ihåg!

  • Ta hänsyn till djurets blindzoner och förmåga att se dig vid drivning. Djuren har ett starkt behov av att ”hålla koll” på den som driver genom syn-, hörsel- och luktsinnet.
  • Detta är särskilt viktigt att tänka på om man är fler som driver – det kan störa mer än det hjälper eftersom djuren samtidigt måste hålla kolla på fler personer.
  • Höga, täta väggar minskar risken för att djur störs av omgivningen, men begränsar samtidigt deras förmåga att se drivarens ”instruktioner”- tänk på att göra din position och dina rörelser så tydliga som möjligt för djuren.

Drivning baseras alltså på att man beträder djurs flyktzon, vilket försätter dem i rörelse. T.ex. kan mjölkkor i detta avseende vara svåra att driva i och med att de kanske inte är särskilt störda över att främmande människor kommer nära. Problemet är ofta det omvända för mindre tama djur, där avståndet inte kan göras stort nog och pådrivaren ofta ofrånkomligen befinner sig djupt inne i flyktzonen. Det stressar djuret och kan få det att reagera okontrollerat. Man talar om den påtryckning som utövas på djuret, alltså hur djupt inne i flyktzonen man är. Det innefattar alltså både blotta närvaron av den som driver och den fysiska kontakten med händer eller redskap.

En huvudregel inom djurvänlig drivning är att all påtryckning ska följas av andrum, d.v.s. att upphöra med pådrivning (alltså att upphöra med fysisk kontakt, användande av rösten och eventuellt också öka avståndet till djuret). På begränsade utrymmen är det ofta svårt att helt kliva ur flyktzonen, men ökat avstånd är viktigt för att ge djuret möjlighet att tänka och fokusera.

Kom ihåg!

  • Utnyttja avstånd när du driver – du får bättre effekt genom att omväxlande utöva påtryckning för att sedan backa undan och ge djuret andrum.
  • Andrum, d.v.s. att upphöra med pådrivning (avstånd, röst, fysisk kontakt) ger djuret möjlighet att agera kontrollerat och följa drivarens intruktioner.

Video här

Den som driver kon i filmen ökar avståndet ordentligt till djuret mellan försöken och ger djuret andrum. Fotograf: Rebecka Westin, SLU.

När det upplevs att djur gör motstånd på olika sätt, t.ex. vägrar att gå framåt, svarar vi människor ofta med att själva öka kraften i pådrivningen. Det ligger i mångas natur – vi är envisa och har en arbetsuppgift som ska klaras av på en viss tid. Det leder dock ofta till motsatt effekt än den vi är ute efter – djuren skräms, störs och blir allt svårare att flytta, vilket i sin tur ökar risken för upptrappning av ”kampen” mellan djur och drivare.

Exempel på en sådan situation är när djur vägrar att gå. Ofta händer det när pådrivningen blir för intensiv, i kombination med att djuret möter skrämmande hinder. En vanlig missuppfattning är att man snabbt ska få ett djur som vägrar gå att röra sig, så att det inte hinner stå och tänka och ”fastna” än mer. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom; ett djur som vägrar i en trängd situation kan ”lossna” om det ges andrum. Påtryckningen (alltså drivningen) måste ofta upphöra för att djuret ska få möjlighet att bearbeta intryck av den nya miljön och våga fortsätta. Det kan även vara minst lika viktigt att öka avståndet till djuret, som kan störas av drivarens blotta närvaro.

Kom ihåg!

  • Djur som stressas in i situationer de upplever att de inte har kontroll över kan reagera genom att vägra röra sig.
  • Fysisk kontakt och drivning på för kort avstånd kan orsaka att djur väder sig om, stannar upp eller vägrar gå. Därför bör man i sådana situationer upphöra med pådrivning och öka avståndet till djuret/gruppen.

Video här

Drivning av kor till småskaligt slakteri som tar hänsyn till djurens naturliga beteende. Fotograf: Anne Algers, SLU.

Fråga

Hur bör jag agera om djur vägrar att gå?


 

Som nämnts i tidigare avsnitt ska ljudnivån hållas låg vid drivning, eftersom det har konstaterats att generellt hög ljudnivå samt plötsliga, höga ljud verkar stressande på djur och försämrar djurflödet. Man ska därför använda ljud och röst (som t.ex. rop, handklappningar eller redskap som låter) med försiktighet vid all hantering och drivning.

Kom ihåg!

  • Pådrivning med hjälp av ljud stör ofta mer än det gör nytta.
  • Forskning har visat att det framför allt är höga ljud från människor som stör (t.ex. rop, visslingar, att klappa händerna).
  • Den som utnyttjar djurs flockinstinkt vid förflyttning behöver endast använda minimalt med rörelser, ljud och fysisk kontakt.

Det är väl känt att slaktdjuren är känsliga för förändringar i golvunderlaget, som djuren uppfattar som något som måste undersökas innan de säkert kan passera. Det kan handla om föremål, vattenpölar eller nya material, som för djuren skulle kunna innebära allt ifrån sankmark till gropar och vassa kanter. På grund av ögonens placering och begränsat närseende har främst idisslare och hästar, men även grisar svårt att tydligt se området i marknivå direkt framför dem. För att undersöka förändringen måste djuren sänka och eventuellt vinkla huvudet och undersöka med hjälp av syn- och luktsinne. Det tar en stund för ögat att ställa om fokus till kort avstånd! Om djuret inte ges möjlighet att kontrollera underlaget p.g.a. snabb drivning kan hinder på golvnivå orsaka att djuret vägrar passera, vänder eller hoppar och riskerar att skada sig.

Underlag där djur rör sig bör alltså i möjligaste mån vara fria från föremål och annat som väcker djurets uppmärksamhet. Det kan t.ex. vara springor, lister, dräneringsrännor eller tydliga materialövergångar.

Brunnar är sådant som djur ofta stannar upp för att undersöka. Fotograf: Lotta Berg, SLU.

Kom ihåg!

  • Låt djur som behöver undersöka underlaget göra det – djur har ett naturligt behov av att kontrollera om underlaget är säkert att beträda/passera.
  • Det krävs en stund för ögat att ställa om så att djuret kan uppfatta vad det ser, ha därför tålamod några extra sekunder.
  • Leder man ett djur som vägrar att gå av oklar anledning bör man ge det möjlighet att sänka huvudet, ifall det behöver undersöka något på golvnivå.

Vänster bild: På bilden syns pölar, ljusreflektioner en
blänkande metallist samt en materialövergång.

Fotograf Bo Algers, SLU.

Höger bild: Den spalt som saknar gummiöverdrag kan
väcka djurs uppmärksamhet och få dem att stanna upp.
Fotograf Bo Algers, SLU.