Välj en sida

Distansavlivning

Enstaka djur som smitit eller är skadade och inte går att komma nära eller fånga kan avlivas med gevär i enighet med Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur, senast omtryckt genom SJVFS 2020:22, 

9 kap. 12 § L22 som anger krav på kaliber och längsta skjutavstånd. Vid dessa tillfällen skall alltid bröstskott användas då träffytan blir större.

Siktet skall vara inställt på hjärt-lung träff som ger stora blödningar. Bröstskott kräver att man snarast efter skottet skjuter ett så kallat fångskott enligt tidigare metod på kort håll (under 5 m) genom hjärnan. Hantering av dessa vapen med kraftig ammunition kräver stor erfarenhet av vapen, jakt och val av skottvinkel.

Det måste alltid finnas ett bra kulfång som fångar upp kulan vid bom eller när den passerat kroppen (vilket den med lätthet gör), för att inte stora risker ska uppstå för folk och fä i närheten. Kalibrarna i fråga är mycket kraftiga och har en räckvidd på flera km samt passerar med lätthet genom större träd.

Älgskyttetavla. Illustration: Arne Mustonen, ViVet.

Mycket stor försiktighet skall alltså tas för att ingen skall skadas vid distansskott. Speciellt då lagen kräver mycket kraftig ammunition.

Har djur försvunnit till annans marker skall jakträttsinnehavaren meddelas. Går det inte att finna denne och det är bråttom skall polisen informeras innan man går in på annans mark med jaktvapen.

Vid hantering av djur är det alltid bra att ha en plan för hur dessa djur hanteras om de smiter. Slakterier bör vara inhägnade, för att förhindra att djur som smitit, t.ex. i samband med avlastning från transport, rymmer ut på vägar etc. På ett inhägnat område är det dessutom lättare att fånga in de djur som har kommit lösa.