Välj en sida

Stress

Vad är stress?

Stuten försöker vända sig när den tvingas fram i slakteriets drivgång och slaktkycklingen kacklar vilt och försöker se sig omkring när den hängs upp för bedövning. Vid besiktningen upptäcks ett antal slaktgrisar med magsår. Vi säger att djuren verkar stressade.

Stress kopplas ihop med psykiska påfrestningar som rädsla och frustration men också fysiska påfrestningar som smärta och sjukdomar.
Är det så att ett djur upplever stress så fort det blir utsatt för någon slags belastning som hotar kroppens fysiska och psykiska balans?

Videospelare

Att attackeras av ett annat djur eller komma ifrån sin flock är ett hot, en belastning, som aktiverar ett alarmsystem hos djuret.
Fotograf-Video: Vanja Sandgren, SLU.

Att ett djur utsätts för belastning är i sig inget onormalt. Evolutionen har utrustat djuren (och oss) med ett alarmsystem som aktiveras vid belastningar, det vill säga hot av olika slag. Det fyller en livsviktig funktion om till exempel djuret behöver fly från ett annat djur eller förena sig med sin flock. När djuret upplever ett hot så frisätts en rad kemiska substanser, hormoner, i kroppen. Detta resulterar i ökad puls, ökat blodtryck och andhämtning som förberedelse för att djuret bättre ska kunna kämpa mot eller fly från hotet, liksom omfördelning av energireserver till detta.

Lyckas djuret komma undan det aggressiva djuret eller hitta tillbaks till tryggheten i flocken så har det lyckats hantera situationen och kan återgå till andra aktiviteter, till exempel att leta efter föda eller ta hand om sin unge. Om djuret däremot inte lyckas hantera belastningen, det vill säga om det inte undkommer attacker från en aggressiv artfrände eller inte hittar tillbaks till sin flock, så uppstår det vi kallar stress.

Stress är alltså hur djuret upplever en belastning det inte kan hantera eller undkomma. Olika individer hanterar en belastning på olika sätt och olika framgångsrikt. Stress undviks genom att djuret klarar av utmaningar med bibehållen känsla av kontroll över sin situation.

Stress kan påverka djurets beteende, fysiologi och hälsa.

Att uppleva stress.

När upplever ett djur stress?

Att undvika stress.

Hur undviker djuret stress?

Effekter på djurets beteende

Ett djur försöker kontrollera en yttre belastning genom att utföra ett visst beteende, t.ex. fly om det hotas av ett annat djur. Hindras djuret att utföra detta så skickas inga signaler till hjärnan att situationen är under kontroll och behovet av att utföra ett flyktbeteende finns kvar, djuret är stressat.

En liknande situation är om ett djur har en stark inre drift som inte kan fullföljas. En gris kan vara starkt motiverad att böka, men kan inte göra detta i sin ströfria slaktgrisbox.

Djuret är starkt motiverat att utföra beteendet, men inga signaler sänds till hjärnan om att beteendet kan utföras och djuret blir stressat.

Det är svårt för djuren att undkomma hotfulla situationer på slakteriet. Fotograf: Anne Algers, SLU

Stress på slakteri kan ta sig många olika uttryck. Situationen på slakteri upplevs som stressfylld på grund av rädsla inför okända artfränder, människor, miljöer, buller, synintryck och lukter och annorlunda, snabb och ibland brysk och smärtsam hantering – något som djuret kan uppleva som hotfullt och därför vill undvika.

Djuret kan försöka förflytta sig bort från hoten, till exempel artfränder i drivgången eller i övernattningsboxen, hojtande människor och främmande inredning. Djuret kan råka i slagsmål med främlingar för att värja sig, försöka etablera en ny inbördes ordning, men också i frustration över att det tappat kontrollen över situationen.

Videospelare

Filmen som ej är tagen i Sverige, visar att även djur som är stilla och verkar likgiltiga kan vara drabbade av stress. Fotograf: Sophie Atkinsson, SLU.

Utmattade djur kan istället vara helt stilla, trots att de uppvisar tydliga fysiologiska tecken på stress såsom hög hjärt- och andningsfrekvens och kroppstemperatur.

Vissa djur kan, precis som vi människor, ha ett passivt sätt att hantera stress. Det syns inte på dem att de är stressade. Djur som inte reagerar, det vill säga försöker undkomma eller avvärja påfrestningar och hot, kan alltså också vara drabbade av svår stress.

Stress – vad svarar du?

Nämn två vanliga beteenden som djur uppvisar i samband med stressfyllda situationer på slakteriet.

Effekter på fysisk hälsa

Stress i samband med transport och slakt kan ge upphov till syndromet PSS och leda till att djuret dör innan avlivning. Aktiveringen av kroppens alarmsystem i samband med belastning och stress påverkar kroppens funktioner och hälsa.

Den mer akuta stressen, som är aktuell i slakterisituationer som djuren inte förmår hantera eller undkomma, leder bland annat till ökad puls, ökat blodtryck och temperaturhöjning. Dessa fysiologiska förändringar kan leda till akuta sjukdomar, såsom Porcine Stress Syndrome (PSS) hos gris.

Upphetsning och stress leder till ett krampliknande tillstånd med kraftigt förhöjd kroppstemperatur och ökad andningsfrekvens hos den drabbade grisen. Inom några minuter till timmar kollapsar djuret och dör. Sjukdomen ses framförallt i samband med transport och vistelse på slakteriet.

Som tidigare nämnts har man funnit att en gen, den så kallade halothangenen (som också gör grisar resistenta mot narkosgasen halothan), har varit en av förutsättningarna för att grisar ska kunna utveckla PSS. Genom avel har man därför lyckats minskat förekomsten av sjukdomen.

Stress kan indirekt leda till skador då djuren stannar upp i drivgångar, rusar in skarpa hörn och kanter, trillar ner från ramper, hamnar i slagsmål eller inte får tillräckligt med plats i övernattningsbåset.

Stress – vad svarar du?
Nämn en sjukdom som grisar kan drabbas av på grund av stress i samband med slakt och transport.

Kom ihåg!

  • Stress innebär att ett djur utsätts för en belastning, ett hot, som det inte kan hantera eller undkomma.
  • Stress påverkar djurets beteende, fysiologi och hälsa.
  • Även till synes stilla och lugna djur kan vara stressade.
  • På slakteriet finns många situationer då djuret utsätts för stress.