disa hem Hem Disa Biologiska principer Lagstiftning Hov och klövdjur Fjäderfä Vilt Pälsdjur Kanin Engelska Disa
     
     
  Struts med huva  
  Bilden visar struts med huva i tyg som används för att hålla djuren lugna under transport till slakteriet. Fotograf: Gunilla Gålne, SLV.  
     
     
  Strutsen är värmekänslig eftersom den saknar svettkörtlar. När det är varmt reducerar den värmen genom att dels andas kraftigt (flåsa) och dels fluffa upp fjädrarna så att den kan bli av med värmen genom skinnet på bröstkorgen och benen.  
     
  Användning av huva på varma dagar kan utlösa värmestress, eftersom djuren då inte kan flåsa, och därför bör slakt förläggas till mindre varma dagar så att huva kan användas.  
     
  För att undvika stress och aggression under hantering och transport bör man hålla strutsar i mindre grupper på bilen och låta erfarna människor hantera djuren vid på- och avlastning.  
     
  Utländska undersökningar har visat problem med att strutsar blir skadade i transportbilen på grund av att den inte varit anpassad till djurslaget. Man har sett skador och blödningar på deras långa halsar till följd av att de slagit i taket och både utländska undersökningar och svenska erfarenheter visar att det finns risk för att djuren blir ihjälsparkade eller ihjältrampade om det uppstår panik i djurgruppen. Det gäller därför att åstadkomma en lugn hantering och att ev. hantera oroliga individer separat genom att skilja transportbilen i fack. Avlastningen bör ske individuellt.  
     
     
  Avlastning struts  
  Individuell avlastning av struts vid intransport till slakteri. Fotograf: Gunilla Gålne, SLV.  
     
     
  pil bak pil fram