disa hem Hem Disa Biologiska principer Lagstiftning Hov och klövdjur Fjäderfä Vilt Pälsdjur Kanin Engelska Disa
     
     
kontakt
Kontakt
Introduktion  
     
     
  I avsnittet om biologiska principer har djurens fysiologiska och karaktäristiska beteenden beskrivits. Det är kunskaper som ligger till grund för detta avsnitt som handlar om hantering av kaniner i samband med slakt. Målsättningen är att slakten ska kunna ske effektivt på ett lugnt och säkert sätt så att djuren slipper onödigt lidande. För att kunna göra detta är det viktigt att man har kunskap om hur djuren bör hanteras och att man tar hänsyn till deras förutsättningar. Det krävs också en bra och säker teknik för att lyfta och förflytta kaninerna.

Ofta slaktas kaniner på den gård där de blivit uppfödda. Detta gör att de slipper transporteras och hanteras av okända människor med följder som minskad stress och ökad djurvälfärd. Dock kan det vara så att djurägarna innehar begränsad kunskap om bedövning och avlivning då antalet djur som slaktas inte är så stort. Själva bedövningen och avlivningen kan därför bli mer säker och effektiv på ett slakteri då slaktaren oftast har mer erfarenhet av just dessa moment.
 
     
     
Lärandemål och uppskattad tidsåtgång för modulen  
     
     
  Målet med avsnittet är att du som kursdeltagare efter genomgång ska:
  • Ha kännedom om hur man kan lugna en stressad kanin.
  • Kunna beskriva korrekt lyft- och bärteknik av kaniner.
 
     
     
  klocka

Tidsåtgång: Uppskattningsvis tar det ca 15 minuter att studera innehållet i modulen som innehåller 5 sidor. Du ser vilken sida du är på i webbläsarens adressfält längst upp.
 
     
     
  pil fram