disa hem Hem Disa Biologiska principer Lagstiftning Hov och klövdjur Fjäderfä Vilt Pälsdjur Kanin Engelska Disa
     
     
  Bultpistolen har en penetrerande bult vilken tränger igenom djurets skallben och in i hjärnan. Skador från bulten samt kraften från slaget mot skallen fortplantas genom hjärnan och leder till kraftig hjärnskakning samt kraftiga blödningar som medför att djuret blir bedövat, det vill säga medvetslöst. För att uppnå medvetslöshet måste bulten och kraften från skottet påverka hjärnstammen, som är en fortsättning av ryggmärgen upp i huvudet. Hjärnstammen är central för en rad vitala funktioner såsom andning och blodcirkulation och fungerar också som kopplingscentral för signaler mellan stor- och lillhjärna.  
     
  Bulten i sig orsakar direkta skador på hjärnans främre delar, men för att uppnå en effektiv bedövning (det vill säga att medvetslöshet uppnås och bibehålls till och med avblodning och död), krävs även att skottet ger en massiv hjärnblödning i hjärnans bas. Det innebär att slaget på pannan orsakar skakning av hjärnan, vilket resulterar i att hjärnans undre och bakre delar kolliderar mot insidan av skallen samt att de till hjärnan ingående artärerna brister och blodtrycket till hjärnan bortfaller. På så sätt kan alltså skadorna ge en säker bedövning.  
     
  En grundförutsättning för korrekt placering av skottet är kännedom om kaninens anatomi och hjärnans läge i skallen. Även djurets ålder, kön och huvudform kan ha betydelse för var skottet ska placeras. Bultens riktning mot skallbenet är också viktigt för att generera så mycket kraft som möjligt i skottet. Bulten ska avfyras i rät vinkel mot skallbenet, för att undvika att bulten slinter och/eller tränger snett genom pannbenet, vilket minskar slagkraften mot hjärnan och ökar risken för att man inte får avsedd effekt.  
     
     
  På kaniner ska bultpistolen placeras i bakre delen av kaninens huvud, mellan öronen, samt riktas snett framåt mot käkpartiet. Träffytan är endast ca 4 mm i diameter. En grundförutsättning för korrekt placering av skottet är kännedom om kaninens anatomi och hjärnans läge i skallen. Om bultpistolen placeras fel och missar träffområdet med några millimeter kommer resultatet att vara en kanin som är svårt skadad och vid medvetande.
Bultpistol bör enbart hanteras av personer med erfarenhet.
 
     
     
   
     
  Filmen visar bedövning med bultpistol och efterföljande avblodning. Fotograf: Anna Malmsten.  
     
     
  pil bak pil fram